top of page
  • albenacacheva

Kakao се изправя пред колективен иск и монополна проверка след повреда в системата


Компанията за комуникационни услуги Kakao е изправена пред сериозен отпор от страна на потребителите и регулаторните органи след предизвиканото от пожар прекъсване на услугата Kakao Talk, като редица потребители се подготвят за колективен иск срещу ИТ гиганта на фона на нарастващите призиви за проучване на монополния му статут.


Освен това сривът на услугата на най-популярното приложение за съобщения в Южна Корея и прекъсването на цели 134 услуги, предлагани в онлайн платформата, карат все повече потребители на Kakao да търсят други доставчици на услуги.


Данните на Wiseapp, Retail and Goods, доставчик на услуги за анализ на данни в реално време, показват, че броят на потребителите на LINE, управлявано от местния ИТ гигант Naver, е скочил до 1,28 милиона в неделя, което е почти три пъти повече от 430 000 в събота.


Броят на потребителите на Telegram, базирано в интернет приложение за мигновени съобщения, е нараснал до 1,28 млн. в неделя в сравнение с 1,06 млн. в петък.

"Хората нямат причина да използват Kakao, когато могат да намерят подобни приложения на пазара веднага", коментира наблюдател на индустрията.
"Те не се интересуват от това колко широко използвани са услугите на Kakao. Когато тя не може да отговори на нуждите им, а други могат, потребителите няма да губят повече време."

Оплакванията се увеличават, след като в събота пожар в центъра за данни на SK C&C в Seongnam, провинция Gyeonggi, доведе до спиране на електричеството към сървърите на Kakao и прекъсването на работата на сървърите продължи повече от 10 часа. Към вторник следобед някои от услугите на компанията все още не бяха достъпни.


Допълнително влияние върху бизнес перспективите на Kakao оказва и ходът на правителството да засили контрола върху пазарния монопол на ИТ компанията, който е основната причина за спирането на ключови услуги, включително финансови, мобилни, търговски, за стрийминг на музика, уебтуни, социални мрежи, електронна поща и блогове.


Във вторник Комисията за честна търговия заяви, че уточнява спецификата на регламент, според който операторите на онлайн платформи ще бъдат наказвани за злоупотреба с доминиращото си положение на пазара.


На път за работа в понеделник президентът Yoon Suk-yeol заяви пред репортери, че правителството трябва да предприеме ответни мерки за преориентиране на пазара, който е силно изкривен от монополни практики, особено когато обществото почти изцяло разчита на инфраструктурата, формирана от един единствен пазарен участник.

"Правителството трябва да очертае институционална рамка в полза на общественото благо", заяви той.
"Това не е нищо друго освен провал на ключова национална инфраструктура. Платформата Kakao се управлява от частен пазарен играч, но за по-голямата част от обществеността тя по същество е обществен комуникационен канал."

Той добави, че ще бъдат създадени необходимите системи, за да се предотврати повтарянето на инциденти, и че всеки подобен инцидент от този вид ще бъде незабавно докладван и предотвратяван, след което ще бъде извършено възстановяване на сървърите и данните под контрола на министъра на науката и информационните и комуникационните технологии.


Все по-голям брой разочаровани потребители на Kakao започват да подават искове за обезщетение за финансови загуби, причинени от срива на услугата. Около 100 души са предприели правни действия, представлявани от LKB & Partners, местна адвокатска кантора.


Малцина обаче вярват, че колективният иск ще има основание, тъй като Kakao е предоставяла услугите безплатно и следователно не може да бъде подведена под отговорност.


Kakao заяви във вторник, че ключовите функции на нейните пощенски услуги са почти напълно възстановени, наред с по-рано нарушените услуги, включително музика, GPS навигация и игри.

"Някои други услуги ще бъдат предоставени веднага след като приключи възстановяването на данните", заяви служител на Kakao.
"Скоростта на всяка от тях е различна поради сложността и обема на съхраняваната информация и необходимото оборудване. Ще продължим да следим, за да осигурим бърза реакция при забавяне и срив на услугите. Скоро ще бъдат въведени конкретни мерки за превенция", добави служителят.

Министърът на науката и информационните и комуникационните технологии Lee Jong-ho заяви, че отслабената стабилност на комуникационните услуги ще подкопае функциите на икономическите и социалните дейности освен обществените неудобства, което е причина правителството да признае сериозността на ситуацията.

"До 95 процента от захранването е възстановено, а основните функции на услугите на Kakao, включително GPS и приложението за съобщения, са възстановени", посочи той по време на парламентарния одит на министерството в Института за фундаментални науки в град Daejeon във вторник.
"Ще предприемем мерки, за да предотвратим повторното възникване на подобни неудобства за потребителите."

Източник: The Korea Times

bottom of page