top of page
  • bknmoni

Искате да работите в к-поп индустрията? Търсят се повече чужденци от всякога

Ето какво казва кариерен експерт на к-попа за работата в индустрията...

Ако някога сте мечтали да работите за вашите любими идоли, имате късмет - индустрията наема повече чужденци от всякога. Тъй като все повече к-поп групи излизат на пазара и опитват в нови сфери, индустрията се нуждае от повече служители от всякога. Всъщност HYBE в момента разполага със зашеметяващите 60 свободни работни места, което може да доведе в компанията до над 500 служители през следващата година.


TXT, изпълнявайки песен в офисите на HYBE


Но интересното е, че корейците не са единствените, които оценяват тези желани роли. Lee Sang Hwan, главен изпълнителен директор на к-поп ресурсния център Conexus Labs, разкри пред The Korea Times, че агенциите търсят повече чужденци.


Броят на чуждестранните служители в к-поп лейбълите нараства тези дни и е вероятно да продължи да се покачва.

JYP Entertainment например наскоро публикува за свободни позиции само за японци, докато SM Entertainment наскоро обяви, че чужденците имат право да кандидатстват за новите работни места. Някои от позициите на глобалните работници включват мениджър на идол, както и насоки в маркетинга и бизнеса.


Мисля, че търсенето постепенно ще расте, защото все повече к-поп лейбъли пускат групи в страни, различни от Корея.

Темпът на растеж на международните служители в к-поп индустрията нараства толкова бързо, както и предположи г-н Lee:


Мисля, че компаниите могат дори да обмислят да правят обяви за работа само за чужденци.

Той допълва, че доброто владеене на различни езици и задълбочено културно разбиране е това, което различава международните от корейските служители.

Lee Sang Hwan, ръководител на Conexus Lab


Разбира се, ако искате да работите в тази сфера няма да ви бъде никак лесно - независимо броя на търсенето. Lee Sang Hwan казва, че надеждните кандидати трябва да владеят корейски език, да могат да пишат автобиографията и мотивационното си писмо на корейски и да отговарят на същите квалификационни изисквания, на каквито и корейците, желаещи позицията.


Чужденци на работа в SM Entertainment

За да помогне на хората по цял свят, които искат да работят, Conexus LAB превеждат онлайн лекции на английски, японски, виетнамски и др. Планира се също така и да се открие програма за обучение в чужбина в сътрудничество с корейските университети. След като помогна на около 300 корейци, търсещи работа в к-поп агенции, компанията на Lee се стреми да донесе същия успех на международно търсещите работа.


Въпреки това тези, които искат да работят в к-попа, трябва да запазят своите очаквания реалистични. За персонала зад кулисите животът не е толкова бляскав, колкото може да бъде за идолите. Lee Sang Hwan казва, че работата идва с график от 9 до 18:00 ч. плюс допълнителна работа през нощта по време на завръщанията на изпълнителите. Освен това първоначалните заплати са по-ниски, отколкото може да очаквате. Средната годишна заплата в HYBE например е само 30,9 милиона корейски вона (около $ 27,300 щатски долара). В сравнение, средната заплата в Южна Корея като цяло е около 42 000 долара годишно.


Мениджърът на BTS заедно с Jin


Още повече, че за запалените фенове може да е по-трудно да намерят работа, отколкото биха очаквали, без значение колко са квалифицирани и колко добре говорят корейски. Докато някои компании предпочитат да наемат фенове на идолите си, Lee Sang Hwan казва, че други предпочитат да не го правят. Затова каза, че ако все още се стремите да работите в индустрията, ще искате да започнете да практикувате корейския си и да подобрявате уменията си отрано, за да имате шанс да се състезавате с другите кандидати. Източник: Koreaboo

Comments


bottom of page