top of page
  • albenacacheva

Корейски YouTube предавания, в които се пие алкохол, предизвикват притеснения


Надникването в личния живот на знаменитостите е сигурна формула за привличане на зрители. Добавянето на малко алкохол към уравнението може да придаде още повече пикантност.


Точно тази формула използва рапърката Lee Young-ji за предаването си "Not Much Prepared", което дебютира в YouTube, като кани известни личности да си поприказват на по чаша алкохол. Предаването не след дълго предизвика огромен интерес сред зрителите и в социалните мрежи.


"Not Much Prepared", което стартира в платформата за видеосподеляне през юни миналата година, досега е събрало над 2,84 милиона абонати. За всеки епизод в къщата на Lee се кани гост, който разказва за живота и кариерата си, споделяйки интимни, лични истории, докато изпиват няколко шота и се наслаждават на храната заедно.


В предаването са участвали редица известни к-поп звезди като Jisoo от момичешката група BLACKPINK, Jin от BTS, Key от SHINee, Nayeon и Chaeyoung от TWICE, както и датският поп певец Christopher Lund Nissen.


След успеха на шоуто в YouTube започват да се появяват и други предавания с подобен формат като "Suchwita" на BTS Suga и "Jo Hyunah's Thursday Night".

Suga от к-поп групата BTS стартира свое собствено токшоу в официалния канал на групата в YouTube, озаглавено "Suchwita", което е корейски акроним на "Време за питие със Suga".


От началото на предаването през декември миналата година в него участват различни к-поп звезди, включително колегите му от групата, които водят откровени разговори с водещия в непринудена обстановка с пиене и храна, и споделят неща от личния си живот. Първият епизод, в който RM беше гост, привлече над 7,4 милиона зрители след публикуването си.


За 25-годишния YouTube зрител с фамилия Son тези токшоута за пиене предлагат рядък шанс да се видят звездите далеч от светлината на прожекторите.

"Много от гостите са топ звезди. И тези токшоута са по-реални и по-близки до живота, отколкото други предавания, защото сякаш звездите просто си говорят в бар. Така че имаш чувството, че надникваш в света на свой приятел, което е интересно", споделя той.

Приблизително по същото време като Suga, певицата Jo Hyun-ah от група Urban Zakapa и BamBam от к-поп групата Got7 също започнаха свое собствено токшоу, в което канят гости на по питие.

"Jo Hyunah's Thursday Night" събра над 308 000 абонати след премиерата си на 4 януари с поканата си към известни личности като Bae Suzy и Im Si-wan. BamBam покани к-поп звезди като Jihyo от TWICE и Jeon Somi в дома си, за да опитат крафт бира в своето токшоу "Bam House".


Критикът на попкултурата Kim Hern-sik отбеляза, че уеб базираните риалити предавания, които обикновено попадат под по-гъвкави насоки, използват алкохол, за да се отличават от другите телевизионни риалити предавания.

"Създателите на съдържание в YouTube трябва да се разграничат от телевизионните предавания. При телевизионните предавания има по-строги правила за сцени, в които се употребява алкохол", заяви той.
"Така че, за да се отличат, те трябва да обхванат неща, които не са били в редовните телевизионни програми. Следователно има повече предавания с алкохол."

Той допълва, че погледът към личния живот на звездите в много непринудена атмосфера прави подобни предавания по-привлекателни за феновете.

"Освен това се създава естествена атмосфера, която ще позволи на знаменитостите да покажат дълбоките си емоции или страни, които ги правят хора. Това предизвиква интереса на публиката", допълва той.
"В резултат на пандемията от коронавирус се наблюдава много по-малко взаимодействие лице в лице сред по-младото поколение хора. Социалните събирания пък не са се възстановили напълно, след като всички COVID мерки отпаднаха. Така че хората намират начин да задоволят тези нужди чрез подобни предавания."

Увеличаването на броя на предаванията, свързани с употребата на алкохол, обаче поражда и опасения за отрицателно влияние върху непълнолетните, тъй като възрастовите ограничения за уеб базираното съдържание са много по-свободни и лесно се заобикалят.

"Телевизионните оператори и мрежите са склонни да имат подходящ контрол върху съдържанието по отношение на това, което би било вредно за непълнолетните. Но с платформи като YouTube непълнолетните могат лесно да получат достъп до съдържание, което се споделя и в социалните медии. И това е проблем", заяви критикът на поп културата Kim.
"Особено много к-поп звезди участват в токшоута за пиене. И те имат голямо влияние върху тийнейджърите. Така че това поражда опасения, че подобно излагане на риск ще накара тийнейджърите да подражават на тяхното поведение".

Kim също така отбеляза, че честото излагане на алкохол в медиите като цяло ще доведе до по-свободно отношение към пиенето.

"В нашата страна вече има голяма социална толерантност, когато става въпрос за пиене на алкохол, но има вероятност това да засили още повече тази снизходителност. Възможно е дори да има съдържание, показващо как членовете на актьорския състав се улисват и губят контрол, което би било неподходящо", смята Kim.
"Това повдига и въпроса дали алкохолът е неизбежно средство за свързване и изграждане на взаимоотношения с другите. Можете да водите разговори в трезво състояние, така че възниква въпросът защо трябва да разчитате на алкохола, за да го направите. Затова смятам, че би могло да има отрицателен ефект върху културата на социалното взаимодействие, ако станем зависими от алкохола."

Източник: The Korea Times

Comments


bottom of page