top of page
  • albenacacheva

Как к-поп индустрията се опитва да стане зелена?


Единадесетите музикални награди Gaon Chart, които се проведоха в Jamsil Arena в източната част на Сеул на 27 януари, не приличаха на други церемонии по връчване на награди в един аспект - организаторът им, Корейската асоциация за музикално съдържание (KMCA), проведе екологична кампания по време на събитието, като раздаде на всички изпълнители и на публиката екологични хартиени бутилки за вода в опит да намали пластмасите за еднократна употреба. Тримата водещи - Doyoung от NCT, Sieun от STAYC и телевизионният водещ/продуцент Jaejae - също представиха кампанията на публиката, въпреки че по това време не бяха посочени много подробности.


Според генералния секретар на KMCA Choi Kwang-ho 11-ите музикални награди Gaon Chart Music Awards са само началото на новото зелено движение.

"От тази година нататък няма да пестим усилия да се справим с проблемите на околната среда в сътрудничество със звукозаписните компании, феновете и правителството" - заяви Choi в скорошно интервю за The Korea Times.
"К-поп индустрията размишлява върху различни начини за постигане на екологични, социални и корпоративни цели, както и насърчаване на устойчивостта за бъдещото поколение. В случая с КМКА планираме да включим екологични послания във всички наши събития."

Към днешна дата к-поп индустрията все още е в начален етап на стремеж към екосъобразност, като многобройните к-поп фенове изискват от представителите ѝ да положат повече усилия за спасяването на Земята.


През декември около 10 000 к-поп фенове от 83 държави призоваха големите развлекателни компании да участват в глобалната борба срещу изменението на климата по време на конференцията "Устойчиво к-развлечение", която се проведе в Народното събрание. От тяхно име активистката Lee Da-yeon от платформата за действия срещу изменението на климата, насочена към феновете Kpop4Planet, направи изявление, в което настоя, че предвид своето световно влияние, к-попът трябва да поеме по-голяма отговорност при решаването на глобални проблеми като изменението на климата.

"Няма как да има к-поп на мъртва планета" - подчерта Lee.

Опитите на к-поп индустрията да се присъедини към екологичното движение


Въпреки това, както се вижда от случая с музикалните награди Gaon Chart, в к-поп вселената настъпват някои видими промени, особено в начина, по който се произвеждат физически албуми. Всъщност к-поп албумите често са посочвани като основна заплаха за околната среда, тъй като са изработени предимно от пластмаса. Ето защо новината, че общите продажби на 400-те най-популярни к-поп албума ще достигнат почти 60 милиона през 2021 г., разтревожи много хора.На този фон YG Entertainment използва екологична хартия, сертифицирана от Съвета за стопанисване на горите, както и хартия с ниски нива на въглеродни емисии, за да произведе "TO INFINITY", третия студиен албум на Mino от WINNER, който беше издаден през декември. Освен това за отпечатването е използвано бобово масло и е сведена до минимум употребата на химикали като бензол и изопропанол с цел борба с глобалното затопляне. От YG заявиха, че ще направят същото и за предстоящия албум на своята нова група TREASURE - "THE SECOND STEP : CHAPTER ONE" - който ще се появи по рафтовете на 15 февруари.


IST Entertainment, която е мениджър на известни групи като Apink и The Boyz, също се опита да се справи с проблемите на околната среда, като пусна дигитални албуми за момчешката си група VICTON. Дигиталната версия на издадения през януари албум "Chronograph" на седемчленната група не само събра положителни отзиви сред феновете по целия свят, но и предложи нов метод, чрез който к-поп звездите да представят музиката си, без да вредят на Земята.


К-поп сензацията BTS също е в челните редици на екологичното движение, като по време на 76-ата сесия на Общото събрание на ООН в Ню Йорк миналата година членовете на групата облякоха костюми от рециклирани материали, проектирани от RE;CODE, екологична модна марка, управлявана от Kolon Industries FnC. Момичешката група BLACKPINK, която беше избрана за посланик на добра воля на 26-ата Конференция по изменението на климата (COP26) през 2021 г., насърчи действията по отношение на климатичната криза в специалния филм на YouTube Originals "Dear Earth". Chuu от к-поп момичешката група LOONA управлява канал в YouTube под името "Save the Earth, Chuu Can Do It" в сътрудничество с агенцията за управление на дигитални създатели на съдържание DIA TV, за да насърчи екологичните практики.


Още предложения за опазване на планетата


Според Cedarbough Saeji, професор по корейски и източноазиатски изследвания в Националния университет в Пусан, има още проблеми, които трябва да бъдат решени. Според нея к-поп лейбълите могат да продължат да насърчават устойчивото развитие в почти всички области - от планирането на турнетата до стоките.


"Когато к-поп звездите имат турнета по целия свят, техните мениджърски компании могат да диктуват условията на местата за провеждане на събитията" - посочи тя.
"Тъй като изпълнителите могат да привлекат голяма аудитория, местата за провеждане на концертите ще се приспособят към техните изисквания. Следователно те могат да осигурят охладители за вода, за да предотвратят купуването на бутилки за еднократна употреба от феновете, и да преоборудват цели зали с устойчиво осветление, да подобрят ефективността на отоплението и охлаждането или дори да купуват електроенергия от възобновяеми източници като слънчева и вятърна енергия."

Въпреки че някои представители на индустрията твърдят, че подобни корекции могат да влошат качеството на концертите, Saeji не е съгласна, тъй като много други изпълнители в чужбина вече са успели да изнесат качествени зелени концерти. В случая с британската рок група Coldplay, която премина към позитивно климатично поведение по време на турнетата си, като ограничи въглеродния си отпечатък. За предстоящото си турне през 2022 г. групата ще захранва шоуто с енергия, като позволява на публиката да кара велосипеди, генериращи електричество, и ще засажда по едно дърво за всеки продаден билет.


Saeji добави, че стоките на к-попа също трябва да бъдат подобрени.

"Тениските или платнените чанти могат да бъдат изработени от органичен памук" - каза тя.
"И смятам, че незаменимите токени (NFT) не трябва да стават част от к-поп индустрията, като се има предвид, че изразходваната за тях енергия има огромна екологична цена."

Ключът към това е да се създаде вътрешна култура на устойчивост, добави тя.

"Важно е компаниите да използват зелени подходи, защото това може да накара феновете да повярват, че индустрията се опитва да бъде по-добра и да подаде ръка" - обясни тя.
"Например избягването на ненужни пътувания и провеждането на срещи в интернет, създаването на планове за турнета, които свеждат до минимум полетите, настояването за използване на устойчива енергия и дори поставянето на соларни панели на корпоративните сгради може да бъде полезно. Те трябва да покажат, че превръщането на индустрията в екологична е постоянен процес. Най-важното е да поемат гласно ангажимент за опазване на околната среда, а след това да направят всичко възможно, за да предприемат непрекъснато големи и малки стъпки. Ако к-поп индустрията действа по единен начин, тя може да демонстрира с огромното си влияние лидерство пред света. В други части на света влиятелните артисти и компании не са толкова концентрирани - и затова всеки артист трябва да заеме самостоятелна позиция. Това е огромна сила и дава шанс на к-попа и Корея да се изявят като световни лидери."

В подкрепа на това мнение Choi от KMCA заяви, че к-поп индустрията добре осъзнава своето глобално влияние и необходимостта да се присъедини към зеленото движение.

"Въпреки че влиянието на к-поп индустрията върху околната среда не е толкова голямо, колкото това на други индустрии, като например автомобилната, ние ясно осъзнаваме глобалното ѝ въздействие" - отбеляза той.
"Всъщност повечето звукозаписни компании, включително HYBE, SM Entertainment и JYP Entertainment, в момента работят усилено, за да разберат какво могат да направят, за да станат по-екологични."

Но им е необходимо известно време, добави той.

"За да трансформираме начините, по които сме работили досега, се нуждаем от повече време. Първо трябва да разберем кой какво ще прави, а за целта са ни необходими конкретни насоки от правителството."

За да направи първата стъпка, KMCA планира да създаде нова класация на Gaon, условно наречена "Clean Chart", която да класира к-поп албумите въз основа на тяхната екологичност.

"Този вид класация, която рядко се среща в други части на света, ще ни помогне да постигнем екологичните си цели" - каза той.
"Освен това планираме да организираме редица събития, като например концерти с участието на к-поп звезди, за да популяризираме устойчивото развитие, използвайки огромната сила на к-попа за добра кауза."

Източник: The Korea Times

Comments


bottom of page