top of page
Team BKNews

К-поп в Близкия изток: някога неизследвана територия се превръща в нова възможност за изпълнителите


Доскоро Близкият изток беше неизследвана територия за к-попа. К-поп звездите често изпълняваха в Азия, Америка и Европа, но рядко посещаваха ислямския свят, основно заради консервативната му култура, която не допускаше прекалено чуждо влияние.


Но това е в миналото. През последните няколко години се състоя поредица от к-поп концерти и фестивали в Близкия изток. На 10 септември над 10 к-поп изпълнения, включително на P1Harmony, се състояха на арена Etihad в Абу Даби - едно от най-емблематичните места за музика и развлечения в Обединените арабски емирства (ОАЕ) – като част от HYPEROUND K-FEST. От 30 септември до 1 октомври ежегодната корейска културна конвенция "KCON", организирана от развлекателния гигант CJ ENM, ще се проведе на Boulevard Riyadh City в Саудитска Арабия за първи път, като са поканени известни групи като New Jeans, ATEEZ , STAYC и The Boyz.


Министърът на културата на Саудитска Арабия принц Badr bin Abdullah bin Mohammed bin Farhan Al Saud също посети Сеул през юни и се срещна с Lee Soo-man, основателя на SM Entertainment, където са представлявани големи групи като EXO, NCT и aespa. Съобщава се, че двамата са обсъдили сътрудничество в областта на културата, като Lee е казал на министъра, че би искал да продуцира музика за саудитския поп (S-pop) и да изгради културна екосистема за млади хора.

Всъщност нарастващият интерес към к-попа в Близкия изток беше видим още през 2109 г. Тази година BTS станаха първите неарабски изпълнители, които са организирали концерт на международния стадион King Fahd в Riyadh, само три месеца след като Super Junior станаха първите азиатски изпълнители със солов концерт в кралството.


Lee Gyu-tag, доцент по културни изследвания в корейския университет George Mason, предвижда, че к-поп звездите ще станат по-активни в ислямския свят, където музикалният пазар има силен потенциал.

Много страни в Близкия изток имат младо население (което се радва на музика и поп култура) и икономическа мощ, движена от износа на петрол. - каза Lee пред The Korea Times

Според последните данни на независимия тръст Youth Policy Labs над 28 процента от населението на Близкия изток (108 милиона души) е на възраст между 15 и 29 години. Платформата за данни Statista разкри, че Близкият изток представлява 31,3 процента от глобалното производство на петрол, произвеждайки 28,2 милиона барела на ден през 2021 г. Саудитска Арабия например печели 1 милиард долара всеки ден от износа на петрол, съобщи статистическата служба на кралството през май.

Ако к-поп група направи пробив в Близкия изток, тя естествено може да разпространи името си сред хора в други ислямски страни по света, като засили международното си присъствие. Мисля, че много звезди първо стъпват в Саудитска Арабия, тъй като тя е една от водещите страни в Близкия изток в областта на културата. - обясни професорът

През 2016 г. Саудитска Арабия обяви Saudi Vision 2030 - икономическа и социална реформа, целяща да намали зависимостта на страната от суровия петрол. Министърът на културата на Саудитска Арабия каза пред The ​​Korea Times в скорошно интервю, че целта на министерството е неговият културен сектор да допринесе с над 23 милиарда долара за икономиката до 2030 г.

За страните от Близкия изток отварянето на вратите им за к-попа означава насърчаване на културата им и развлекателната дейност, казва Eum Ik-ran, професор в колежа по изкуства в университет Dankook, която е защитила докторската си степен по арабски и ислямски изследвания в университета Exeter.

За да се подготвят за възможно изчерпване на петрола, страните от Близкия изток търсят икономическа диверсификация чрез развитие на индустрии, различни от петрола, като култура, туризъм и финанси.
Тези страни организират к-поп концерти, за да се откажат от консервативните си образи и да покажат на света, че са станали по-отворени.
Те вярват, че подобен подход може да им помогне да привлекат повече чуждестранни туристи и инвеститори. Вместо да налагат повече ограничения на младите хора и да изискват те да следват уахабизма – нетолерантно движение за ислямска реформа, противопоставящо се на всички практики, които не са санкционирани от Корана – те сега отключват своите врати, за да придобият мека сила и да разпространят собствената си култура. В миналото страните от Близкия изток наблягаха повече на твърдата сила, произтичаща от икономиката и армията, но днес те преминават към приоритизиране на меката сила, присъединявайки се към битка за превъзходство в културното поле, за да станат културен център.

Източник: Korea Times




Comentários


bottom of page