top of page
  • bknmoni

Пазарът на к-поп албуми във възход въпреки пандемията


Местният пазар на поп културата претърпя тежък удар от пандемията от COVID-19, но к-поп индустрията търпи по-малки загуби, благодарение на най-високите продажби на физически албуми от десетилетие. "Noeasy", вторият пълен албум на момчешката група Stray Kids, наскоро стана най-продаваният албум на JYP Entertainment с над милион продажби. Компанията е една от лидерите на пазара. Албумът продаде над 1.22 милиона копия в края на миналия месец, казват от Gaon Chart. Останалите 3 агенции, които са лидери на пазара ― Hybe, SM Entertainment и YG Entertainment ― вече са на върха с албуми на с BTS и Seventeen за HYBE; EXO, Baekhyun, NCT Dream и NCT 127 за SM; както и с BLACKPINK за YG.

Продажбите на физически албуми са нараснали значително през последните години. След като през 2014 г. беше достигната най-ниската точка на продажби с 7.38 милиона, продажбите се покачиха на 8.38 милиона за 2015 г., 10.8 милиона за 2016 г., 16.93 милиона за 2017 г., 22.82 милиона за 2018 г., 24.59 милиона за 2019 г. и повече от 42 милиона за 2020 г., отново според статистика на Gaon Chart. Тази година около 43 милиона копия бяха продадени през първите 9 месеца, надминавайки миналогодишните. Вътрешните хора в индустрията печелят от стабилните продажби на албуми въпреки пандемията, но в допълнение на глобалната популярност на BTS.


Изглежда, че феновете се стремят да се утешят от разочарованието от това, че няма да могат да посещават концерти заради COVID-19, със закупуване на албуми. По-големият дял от печалбата на пазара се получи заради нарастването на международния фендъм на к-поп музиката. - заяви Kim

Според търговската статистика на Корейската митническа служба износът на албуми е нараснал с 119.9%, което е близо 173.948 милиона щатски долара за първите 9 месеца за същия период миналата година. Това е знак, че популярността на к-поп албумите нараства в чужбина.

Като държави първа е Япония, следвана от Китай, САЩ, Индонезия, Тайван и Тайланд. Тъй като приходите им от концерти и събития с фен срещи драстично намаляха, сега изглежда, че к-поп компаниите разчитат повече на продажбите на албуми. Според системата за електронно разкриване на Службата за финансов надзор, продажбите на физически и цифрови албуми са заели 44,5% от общите продажби на SM през първата половина на тази година, което е с 12,5 процента повече от същия период на миналата година. Процентът за JYP също се е повишил с 8,5 процента до 56,5%. Някои от хората в индустрията прогнозират, че годишните продажби на албуми, ако настоящата тенденция продължи, могат да достигнат 100 милиона копия тази година, но експерти казват, че това ще зависи и от бъдещата ситуация на продължаващата пандемия. Правителството планира да премине към схема „живеене с COVID-19“, при която вирусът ще се третира като инфекциозно респираторно заболяване, като сезонен грип, и в началото на ноември ще се разхлабят мерките за дистанциране.


Преди преминаването към схемата "Живот с COVID-19" изпълненията ще се планират едно по едно от ноември. В такава ситуация консумацията на фендъма, която беше фокусирана върху закупуването на албуми, може да се разпилее. Въпреки че има ограничение за разширяване с местния фендъм, световният пазар е в състояние да се разширява безкрайно. Така че е възможно постепенно увеличаване, дори ако годишните продажби на албуми не могат да достигнат 100 милиона копия.

Източник: The Korea Times


bottom of page