top of page
  • Team BKNews

Когато и надеждата, и войниците изчезнат: моралният конфликт в "D.P."


Според данни на Министерството на отбраната в Южна Корея, 42-ма войници са починали от самоубийство през 2020 година. Макар че това се счита за подобрение спрямо минали години, много мъже, които задължително трябва да преминат казармата, все още стават жертви на тормоз от страна на по-висшестоящите, довеждайки до фатален край.


Драмата "D.P." засяга точно тази тема. Тъй като е тежка, присъства много насилие, но в същото време екипът на продукцията се е справил брилянтно в задачата да я представи по възможно най-деликатен начин само в рамките на 6 епизода и без увъртане.

Защо хора, служещи на страната си, трябва да търпят побой и унижения? Защо страданията им отекват между четирите страни на помещенията и остават нечути? "D.P." не обещава, че ще даде отговор на тези въпроси. Вместо това поставя пред морални дилеми не само нас, зрителите, но и главните герои - Ahn Joon Ho и Han Ho Yul.


Ahn Joon Ho, изигран от Jung Hae In, е нов младеж в казармата, който става част от екипа, отговарящ за залавяне на дезертьорите. Негов партньор става Han Ho Yul (в ролята - Koo Kyo Hwan). Те успяват да разведрят тона на сериала, като запазват основното му послание, а именно да покажат сериозността на проблема.

Двамата могат да са навън по време на службата, добре познават обстановката, живеейки с другите войници, и знаят, че е късмет да имат такива задачи.


Избягалите обаче го нямат. В опитите си да ги хванат, Ahn Joon Ho и Han Ho Yul осъзнават, че всеки от тях има собствена причина да дезертира и да желае да пропусне двете години, които се нижат бавно и мъчително. Постепенно решението дали да ги върнат, дори и да ги намерят, става трудно.


Jung Hae In доказва, че няма роля, която да го затрудни, и прави Ahn Joon Ho интересен персонаж. Въпреки че в началото оставаме с впечатление, че търпението му и резервираният му характер ще го превърнат в жертва, тези му качества се превръщат в почти невидима сила да съчувства на личните трагедии на войниците и да предусеща действията им. Мълчанието му през повечето време на фона на постоянните закачки на неговия колега като че ли още по-силно крещи за необходимата промяна и за постоянната тъга, натежала над младите мъже, очакващи светлото си бъдеще след службата.

Начинът, по който войниците са изтезавани, липсата на справедливост и прикриването на случаи – за да се променят нещата, е нужно някой да направи първата стъпка, но дори това се оказва недостатъчно.


Продукции като тази ни разтърсват емоционално с бруталността си и въпреки това трябва да продължат да се правят. Създателят на "D.P." Kim Bo-tong репостна съобщение от жена, която споделя, че мъжът ѝ е жертва на казармата, починал през 2012 г.


Искам да ви благодаря. Имам чувството, че не сме били забравени, и се надявам повече хора да гледат сериала и да се осведомят – казва тя.

Докато светът е превзет от манията по "Squid game", драми като "D.P." също имат своята слава, макар и по-краткотрайна. Те ни напомнят, че насилието не присъства само в антиутопиите, а ни заобикаля и в реалния живот, защото няма значение дали някога сте се интересували от армията, или не – тормозът съществува и на училище, и на работното място. Струва си да пренебрегнете дискомфорта си и да отворите очите си за всички, които са част от проблема – от по-старшите, използващи властта си, до обикновените войници, ставащи свидетели.


bottom of page