top of page
  • albenacacheva

JYP Entertainment обвинени в предполагаемо плагиатство на музикален клип на Ateez
К-поп корпорацията JYP Entertainment се оказва въвлечена в спорна ситуация заради предполагаемо плагиатство на музикален клип и цялостната концепция на момчешката група Ateez, които компанията е използвала за дебюта на собствената си нова момичешка група.


Във вторник новата момичешка група на компанията - NMIXX - се качи на к-поп сцената със сингъла "Ad Mare". Но само ден след дебюта групата попада в заглавията на вестниците заради обвинения в плагиатство: Песента "O.O" е обвинена в копиране на музикалния клип на момчешката група Ateez и вселената ѝ.Клипът към "O.O" започва с пиратски предмети, положени на земята, и се насочва към голям мистериозен кораб. В съответствие с обяснението на Atinies, официалното име на фендъма на Ateez, клипът има много сходства с музикалния клип на момчешката група, като подчерта, че това е въпрос, който "не може да бъде пренебрегнат".


Феновете се включиха в социалните мрежи, като един от коментаторите написа:

"Това са повече от няколко сцени, които напомнят на музикалния клип на Ateez. Освен това, ако се вгледате внимателно в начина, по който е представен албумът, групата не само е плагиатствала концепцията, но и е копирала вселената на Ateez".
"Това не е често срещана концепция (на к-поп сцената) и много елементи, включително пиратският образ и обстановката, се припокриват" - добавя коментаторът.

Феновете посочиха по-специално сцените, в които всеки от членовете на групата се появява, като гледа небето на фона на град, небесните моряци, движещи се в розов облак, и горящите кораби, които се появяват в музикалния клип на NMIXX, като по същество тези сцени идентични с пиратските концепции, използвани от Ateez за музикалния клип на "Illusion".


Веднага след пускането на музикалния клип, в Twitter започнаха да се появяват хаштагове като "JYP трябва да обясни плагиатството" и "JYP трябва да се извини за плагиатството". Към момента JYP Entertainment все още не е публикувала официално изявление по въпроса.


"Вселена" в к-попа описва съвкупността от музикални черти, стилове, творчество и визуални ефекти на дадена група. А за Ateez историите на пиратска тематика са в центъра на тяхната теория за вселената още от дебюта на групата през 2018 г. с "Pirate King". Оттогава групата се описва като к-поп пирати с кораби, мечове и морски чудовища.


В поредицата от петте албума на групата, "Treasure" , издадена от 2018 г. до 2020 г., морето и плаването се използват като мотив. Групата използва и реквизит като останки от кораб, а фактът, че лидерът Hong-joong, който се облича като крал на пиратите, показва, че концепцията им се върти около тази тематика.


Не само клипът на NMIXX към песента "O.O." е обвинен в плагиатство, но и концептуалният клип на групата, озаглавен "New Frontier: Declaration", е обвинен в копиране на "Declaration" на Ateez от първото EP на групата, "Treasure EP. Map to Answer", издаден през 2020 г.


Digipedi, студиото, създало клипа към "O.O", си е сътрудничило с Ateez и преди, но стана ясно, че студиото не е снимало клипа към "Illusion".


Междувременно NMIXX издадоха четири песни във вторник и се очаква групата да продължи промоциите си.


Източник: The Korea Herald

Comments


bottom of page