top of page
  • Team BKNews

Паника в индийския град Joshimath заради големи пукнатини в домовете


Жителите на град Joshimath в щата Uttarakhand настояват за евакуация и възстановяване, след като в домовете им се появиха големи пукнатини.


В четвъртък властите спряха няколко строителни проекта, след като хиляди протестиращи блокираха национална магистрала в хималайския щат.


През седмицата десетки хора бяха евакуирани във временни убежища.


Областните служители казаха, че в повече от 500 къщи в района са се образували пукнатини поради постепенно слягане на земята, което значи, че земята бавно потъва.


Това не е скорошен проблем - през 1976 г. правителствен комитет отбеляза рисковете от потъване на земята в Joshimath, след като жителите се оплакаха от пукнатини в къщите си. В доклада си панелът също предупреждава да не се допускат тежки строителни работи в района.


Снимка: India Today

Но през десетилетията строителната дейност се увеличава многократно в щата Uttarakhand, който се намира в екологично крехкия регион на Хималаите. Щатът е дом на редица хиндуистки светилища, привличащи милиони поклонници всяка година.


Вреди ли религиозният туризъм на крехките Хималаи в Индия?

Експертите казват, че необузданото строителство уврежда екологичния баланс на региона, който е уязвим от земетресения и свлачища.


В четвъртък официални лица казаха, че няколко строителни проекта - включително амбициозният проект за разширяване на пътя Char Dham (индуистки поклоннически път) - са спрени до второ нареждане.


През октомври Vineet Khare от BBC посети Joshimath и говори с няколко жители, живеещи в страх:

Напускаме къщата в момента, в който започне да вали, защото сме уплашени. - споделя Sumedha Bhatt

При това посещение BBC установи, че много хора вече са започнали да напускат къщите си, тъй като пукнатините са започнали да се разширяват след проливните дъждове. Някои семейства също са прибягнали до импровизирани мерки, като например използване на полиетиленови листове за предотвратяване на просмукване и използване на дървени дъски, за да предложат допълнителна опора на къщите си.


Геологът Swapnamita Vaideswaran, използващ архивни и сателитни изображения, за да картографира мащаба на слягането, каза, че нейната работа през последните две години показва, че село Ravigram потъва с 85 мм на година.


Главният министър на Uttarakhand Pushkar Singh Dhami се очаква скоро да посети Joshimath.


Източник: BBC

Comments


bottom of page