top of page
  • Team BKNews

Битката за оцеляване на малките влакове в Япония


От мястото на машиниста на влак с два вагона Katsunori Takemoto слага белите си ръкавици и проверява остарелите измервателни уреди, преди да тръгне покрай зелевите ниви в провинциалната Chiba, Япония.


Подобно на много малки железопътни линии в провинцията на Япония, 60-годишните влакове, които се движат по този маршрут, носят загуби, но Takemoto е намерил начин да поддържа бизнеса.

С комбинация от разумни маркетингови партньорства с поп звезди и брандирани сувенири, директорът на Choshi Electric Railway насочва фирмата към печалба през 2021 г., като същевременно помага за популяризирането на местния регион.

Твърдо смятам, че това е мисията на всички местни влакове. Искаме да служим като рекламни превозни средства за общностите. - споделя Takemoto
Градовете без влакове изчезват. Така че възстановяването на селските влакове трябва да се извърши като част от възстановяването на общностите.

Но 99-годишният бизнес, който той поема през 2011 г., е по-скоро изключение, отколкото правило в Япония, дом на стотици селски железопътни линии на загуба.


Обезлюдяването, притежаването на автомобили, товарните превози с камиони и пандемията Covid-19 унищожават приходите:

Ако оставим нещата така и не правим нищо, е ясно, че устойчивите системи за обществен транспорт ще се разпаднат. - каза министърът на транспорта Saito по-рано миналата година.

Селските райони са наследство от икономическия бум на Япония през 70-те години на миналия век, но не успяват да се адаптират към обезлюдяването на селските райони, тъй като младите хора напускат градовете, а някои села се опразват напълно.


Инфраструктура като кметства и болници все повече се изгражда по главните пътища, като се очаква посетителите да шофират, а не да вземат влакове.


"Направили сме всичко по силите си"

От 95 малки железопътни линии в страната - услуги извън градските зони или големи регионални връзки - 91 са регистрирали дефицит миналата година, според транспортното министерство.


Това рязко контрастира с доходоносните градски линии като Central Japan Railway, които управляват супер експреса шинкансен между Токио и Осака.


Нетната му печалба е близо 400 млрд. йени за годината от март 2020 г., преди пандемията да се наложи.


Големите влакови оператори могат да използват печалбите от градските райони, за да субсидират услугите в селските райони, но дори титанът в индустрията East Japan Railway (JR East), който обслужва 13 милиона пътници дневно в Токио и Източна Япония, се бори с цената.


Той загуби 68 милиарда йени (490 милиона долара) през 2021 г. в 66-те най-проблемни сегмента на селските железници.


В най-лошия участък компанията е платила над 20 хил. йени на всеки 100 спечелени.

Направили сме всичко по силите си, за да увеличим използването и да намалим разходите. - каза Takashi Takaoka, изп. директор на JR East executive officer
Факт е, че има места, където влаковете не са най-добрият начин за придвижване.

Не всички обаче са съгласни и губернатори от около половината региони на Япония подадоха съвместна молба до министъра на транспорта, предупреждавайки, че съкращаването на селските маршрути ще застраши туризма и ще изисква разходи за алтернативи като автобуси.


Но експертите казват, че промяната е неизбежна и общностите трябва да възприемат иновациите, потенциално включващи самоуправляващ се транспорт.


Алтернативи

Засега обаче линии като тази на Takemoto се обръщат към алтернативи, за да оцелеят. Choshi Electric Railway прави 80 процента от приходите си от извънвлакови операции, включително правене на печива и продажба на популярните крекери, напоени със соев сос.


Компанията е продавала всичко - от царевични снаксове до парчета от железопътните релси - и Takemoto агресивно рекламира линията по телевизията, използвайки изрепетирана самоиронична игра на думи.


Той дори е управлявал влак тип "къща с духове" и линии, в които може да се наблюдава професионална борба.


Компанията си е партнирала с идоли, комедианти и ютубъри, за да остане в полезрението на обществото.


Въпреки усилията на Takemoto, Choshi Electric Railway все още зависи от субсидии и заеми, а броят на пътниците продължава да намалява:

Може би ще дойде време, когато нашата услуга като железопътна фирма вече няма да е необходима. Но сега не е моментът - настоява Такемото.
Победени сме, очукани и покрити с ръжда, но вярваме, че още има неща, които да направим, и трябва да продължим напред.

Източник: AFP
bottom of page