top of page
  • Team BKNews

Японски професор спечели Антинобелова награда за проучване върху въртене на дръжка

Актуализирано: 2.01.2023 г.


Едно от подценените изкуства на живота е оптималният начин да въртиш дръжка. Сега разследване върху този подценяван въпрос беше признато с желано признание в науката: Иг-нобелова награда, или Антинобелова награда.


След поредица от опити в лаборатория екип от японски промишлени дизайнери стигна до основното заключение, че колкото по-голяма е дръжката, толкова повече пръсти са необходими да я завъртят.


Екипът е един от десетте отличени на тазгодишните Антинобелови награди за проучвания, които "първоначално ви карат да се засмеете, после ви карат да се замислите" - да не се бъркат с по-престижните Нобелови награди, които предстоят в Скандинавия следващия месец.


Спечелилите Антинобеловите награди получиха PDF файл с триизмерен макет на човешки зъби и 10 трилиона зимбабвийски долара, които нямат никаква стойност.


Професор Gen Matsuzaki, изследовател на индустриалния дизайн в Технологичния институт в Чиба, Япония, чиито прозрения за „въртящото управляване на дръжки” му спечелиха наградата за инженерство, каза, че е бил отличен, тъй като се е "фокусирал върху проблем, от който никой не се интересува".


След като анализирал кадри на 32 доброволци, въртящи 47 дръжки в различни размери, изследователите заключили, че за да завъртиш дръжка, по-широка от 1 см, обикновено са необходими 3 пръста, като стават четири и пет, когато дръжката е повече от 2,5 и 5 см.

Не можем да завъртим дръжка с малък диаметър с всичките пет пръста. - заключва екипът в бюлетина на Японското общество за науката на дизайна.

Работата може да е вдъхновила дизайна на подходящо оформени кранчета или дръжки за контрол на звука, предполага Matsuzaki, но добавя:

За съжаление, няма как да знам.

Откакто публикува работата си през 1999 г., академичният му фокус се насочва към дръжките на чантите и чадърите.


Източник: The Guardian댓글


bottom of page