top of page
  • albenacacheva

Японският филм "Drive My Car" спечели "Оскар" за най-добър международен филм


На гребена на вълната от признания от страна на критиците и множество отличия, филмът "Drive My Car" на Ryusuke Hamaguchi спечели наградата "Оскар" за най-добър международен игрален филм в Лос Анджелис в неделя.


По време на благодарствената си реч Hamaguchi благодари на членовете на Академията и на актьорския си състав, включително на главния актьор Hidetoshi Nishijima, на английски език, необезпокояван от опита на групата да прекъсне речта му по средата. В края на изказването си той направи комплимент за шофьорските умения на главната актриса Toko Miura, която е зад волана на характерния за филма Saab 900 като шофьор и довереник на изпадналия в затруднение театрален директор, изигран от Nishijima.


"Drive My Car" е вторият японски филм, който печели в категорията за най-добър международен игрален филм, като другият е "Departures" на Yojiro Takita, който спечели през 2009 г. Филмът на Hamaguchi обаче не успя да грабне статуетка в останалите три категории, за които беше номиниран: най-добър адаптиран сценарий, най-добър режисьор и най-добър филм.


Базиран на разказа на Haruki Murakami, "Drive My Car" направи своята премиера на филмовия фестивал в Кан през юли, където спечели три награди, включително за най-добър сценарий. Освен това беше обявен за най-добър филм в неанглоезичната категория на 79-ите награди "Златен глобус" през януари и стана първият неанглоезичен филм, спечелил наградата за най-добър филм от трите най-големи групи американски критици: Националното дружество на филмовите критици, Кръга на нюйоркските филмови критици и Асоциацията на филмовите критици в Лос Анджелис. Рейтингът му в сайта за филмови рецензии Rotten Tomatoes към момента на написване на статията е 97% въз основа на 193 рецензии, което показва почти всеобщо одобрение."Drive My Car" обаче не получи награди за най-добър филм от трите основни гилдии на холивудската индустрия - PGA (продуценти), SAG (актьори) и DGA (режисьори), които се смятат за по-показателни за това кой ще си тръгне с "Оскар" за най-добър филм. Вместо това драмата "CODA" на Apple TV+ победи " Drive My Car" и осем други номинирани за най-голямата награда на вечерта, като получи наградите на продуцентската и актьорската гилдия, както и много други отличия преди "Оскарите",.


Въпреки легионите от критици, които нарекоха "Drive My Car" съвременен шедьовър - Peter Bradshaw от The Guardian го определи като "своеобразно величие" в петзвездна рецензия - близо 9500-те имащи право на глас членове на Академията не бяха склонни да възприемат напълно умишлено тричасовия японски филм за скръбта и загубата.


Въпреки това четирите номинации на филма за "Оскар" могат да отворят още повече доскоро затворената врата на Академията за неанглоезични филми, от които само 14 са били номинирани за най-добър филм. Както коментира корейският режисьор Bong Joon-ho при получаването на наградата за най-добър чуждоезичен филм на "Златните глобуси" през 2020 г. за своята мрачна комедия " Parasite":

"След като преодолеете едносантиметровата бариера на субтитрите, ще се запознаете с още много невероятни филми."

"Parasite" доказа, че много от гласуващите в Академията са преодолели тази бариера, като спечели четири Оскара, включително първата в историята награда за най-добър филм, връчена за азиатски такъв.


Въпреки че "Drive My Car" не успя да се изравни с това постижение, неговият "Оскар" за най-добър международен филм ще подобри боксофис перспективите му в Япония, ако примерът с "Departures" е показателен. Излязъл на екран през септември 2008 г., филмът на Takita спечели солидните 2,8 млрд. йени след триумфа си с "Оскар" през февруари на следващата година, с което общите му приходи на вътрешния пазар надхвърляха към този период 6 млрд. йени.


"Drive My Car" излезе през август миналата година и до края на 2021 г. спечели сравнително скромните 30 млн. йени. Но сега почти сигурно ще се ускори в боксофис класацията и ще вдъхнови още японски режисьори да стигнат още по-далеч по пътя си към наградите "Оскар".


Източник: The Japan Times

Comments


bottom of page