top of page
  • albenacacheva

Японското правителство с предложение за подкрепа на романтиката, вдъхновено от манга


"Документът за изследване на любовта" предизвика дебат в интернет, след като беше публикуван от японското правителство през април.


Документът, част от презентация, представена на среща на изследователска група по въпросите на брака и семейството, предлага да се осигури обучение в подкрепа на хората, които се притесняват от романтиката, включително стратегии за изразяване на любовта.


Една от стратегиите, включени в документа, е 壁ドン kabedon. Ситуация, най-известна в shojo мангата (мангата за момичета), но понякога се среща и в други манга и анимета, както и в телевизионни драми и филми, базирани на тях, и която включва един герой, обикновено мъж, който неочаквано поставя ръката си на стената (壁 kabe) до друг герой, обиковено жена, в опит да изрази романтичния си интерес. В най-силния вариант на ситуацията, ръката, която се удря в стената, буквално издава звук на блъскане (ドン don), откъдето идва и името kabedon.


Документът беше посрещнат с много критики в интернет, като предизвика коментари като: "Мислех, че това е закъсняла първоаприлска шега" и "Какво са си помислили?".


Критиката, която Suzu Yamanouchi изрази, спечели похвали в интернет.


В предаването на 7 май на информационната телевизионна програма 今田耕司のネタバレMTG (Imada Kōji no netabare MTG Yomiuri TV) "Документът за изследване на любовта" на кабинета беше една от главните теми на обсъждане.


Телевизионната личност, модел и актриса 山之内すず Suzu Yamanouchi, която се появи като коментатор в предаването, изрази мнението си за документа, по-специално по отношение на предложението kabedon да бъде включен в планираното обучение по романтика, инициирано от японското правителство:

"Неща като kabedon се появяват само в shojo мангата, а фактът, че красиви актьори го правят във филмовите адаптации, кара сърцата на зрителите да се разтуптят. Ако някой, когото дори не харесвате, се опита да ви направи kabedon в реалния живот, единственото, което ще почувствате, е страх."

Yamanouchi категорично напомни на аудиторията, че kabedon е художествена измислица.


След това тя изрази загрижеността си, че "все повече хора ще правят грешката да мислят, че на хората им харесва да са част от kabedon".


Когато има разлика в силата между двама души, дори това да е някой, когото харесвате, kabedon лесно може да се превърне в страшна ситуация.


Други похвалиха Yamanouchi за мнението ѝ, оставяйки коментари като:

"Тя наистина го каза! Мисля, че много хора биха се изплашили….“
"Харесва ми фактът, че въпреки крехката си възраст, тя изразява ясно мнението си. Право в целта."
"Съгласен съм с всичко, което тя каза. Правителството наистина не е на място с това "предложение за подкрепа на романтиката".

Намаляващата раждаемост и застаряващото население са сериозни социални проблеми в съвременна Япония. Броят на хората, които сключват брак, раждат и отглеждат деца, също намалява.


Дали обаче "предложението за подкрепата на романтиката" наистина е най-добрият начин за действие на правителството за справяне с тези проблеми?


Реакцията в интернет изглежда показва, че правителството трябва да премисля по-внимателно подобни предложения в бъдеще.


Източник: Japan Today

Comments


bottom of page