top of page
  • albenacacheva

Видеоклипове, на които се вижда гавра със суши, предизвикаха възмущение в Япония


Видеоклипове с неуместни шеги в суши ресторанти в Япония принудиха веригите да въведат нови правила за хранене на клиентите и да заплашат със съдебни действия.


Фразата "суши тероризъм" се появи в японските социални медии наскоро, след като се разпространи видеоклип, на който се вижда как тийнейджър тайно облизва бутилките със сос на конвейер за суши и ги връща обратно.


Видеото, заснето в закусвалня "Sushiro" в град Gifu, изглежда е вдъхновило подражатели.


Това предизвика огромно недоволство в интернет.


В Twitter японските потребители определиха случая като "отвратителен" и изразиха опасения да не се хранят в ресторантите със суши влак. Много от тях също така критикуваха нарушителите, които изглежда са предимно деца.

"Какво направихте с любимото ми суши?", пише един потребител.

Друг пък се оплаква:

"Къде отиде моралът ни?"

Видеоклиповете предизвикаха вълнение в Япония, която е известна с високите си стандарти за чистота.


Видеоклипът от Gifu от 29 януари беше последван от други видеоклипове - някои с по-стари дати. Те са събрали повече от 40 милиона гледания. На едно от тях се вижда как клиенти развалят чиниите със суши, като ги заливат с уасаби. На друг се вижда как посетител облизва лъжичката в общия съд със зелен чай на прах.


Инцидентът в Gifu доведе до 5% спад в цената на акциите на компанията майка Sushiro по-рано тази седмица, въпреки че по-късно те се възстановиха.


В изявление Sushiro отбеляза, че тийнейджърът от първото разпространено видео се е извинил, но веригата е подала официална жалба в полицията.

"Като компания ние ще продължим да реагираме твърдо както с наказателни, така и с граждански дела", заяви Sushiro.

Компанията заяви, че в резултат на шегата е заменила всички бутилки със соев сос в магазина в Gifu и е въвела нови правила за хранене на клиентите.


Клиентите в региона вече ще трябва да носят прибори и подправки на масата си от сервизен пункт. Освен това посетителите ще могат да поискат дезинфекцирани прибори за хранене.


Други две засегнати вериги ресторанти - Hama-sushi и Kura Sushi - също планират да предприемат правни действия, съобщават японските медии.


Kura заяви, че планира да инсталира камери над конвейерите, за да наблюдава клиентите, съобщи агенция Jiji press.


Суши ресторантите с конвейерни ленти са основен продукт в Япония от десетилетия и тази седмица в интернет се появиха изрази на подкрепа за веригите ресторанти. Някои от тях публикуваха съобщения в Twitter с хаштаг #saveSushiro.


Източник: BBC

Comments


bottom of page