top of page
  • albenacacheva

Японското аниме доминира в киносалоните - ще навакса ли обаче корейската анимация?


След като " The First Slam Dunk" и "Suzume" донесоха нова вълна от внимание към анимационните филми в Корея, анимацията се превърна в основен елемент в кината там.


Аниме филмът "Suzume" на японския режисьор Makoto Shinkai е привлякъл над 4,4 милиона зрители към 12 април. "The First Slam Dunk", създаден по популярната баскетболна манга поредица "Slam Dunk" на Takehiko Inoue, в крайна сметка надхвърли 4,45 млн. зрители в Корея.


"The Super Mario Bros. Movie", американски анимационен приключенски филм, базиран на класическата японска видеоигра, и "Fortune Favors Lady Nikuko" на режисьора Ayumu Watanabe ще бъдат пуснати по кината по-късно този месец.


Въпреки че японските и американските анимационни филми са се доказали като хитови заглавия в Корея, местното производство никога не се е радвало на същия успех.


Само два корейски анимационни филма досега са надхвърлили границата от 1 милион зрители - "Leafie, A Hen into the Wild" (2011 г.), който събра 2,2 милиона зрители, и "Speckles: the Tarbosaurus" (2012 г.), който привлече над 1 милион кинозрители.


Според доклада за филмовата индустрия от 2022 г. на Корейския филмов съвет през миналата година в кината са били показани общо 15 анимационни филма. От тях 13 са категоризирани като филми с детско съдържание.


Останалите два анимационни филма, които са се харесали на по-широки възрастови групи, са "Chun Tae-il" от 2021 г: "A Flame That Lives On", който спечели наградата на журито "Contrechamp" на 46-ия Международен фестивал на анимационния филм в Annecy, и стоп-моушън анимацията "Mother Land".


Представители на индустрията твърдят, че анимацията отдавна се възприема като съдържание за деца, а не като нещо сериозно.

"В Корея съществува общо схващане, че анимацията е само за деца, и има стигма, свързана с отаку, или заклетите фенове на аниме", заяви Han Chang-wan, професор по комикси и анимация в Sejong University.
"В Япония аниметата се излъчват в праймтайма и късните часове на денонощието. Но в Корея то се излъчва около 17:00 и 18:00 ч., което е обичайното време за гледане от децата. В продължение на десетилетия възрастната аудитория разчита на кабелни канали като Tooniverse, за да гледа аниме."

Въпреки това негативното възприемане на анимацията претърпя драстични промени по време на пандемията COVID-19 с нарастващото разпространение на стрийминг гиганти като Netflix и Disney+.

"За разлика от големите телевизионни мрежи, стрийминг услугите управляват собствени портфолиа от анимация, точно както телевизионните сериали и филми. По време на пандемията мнозина осъзнаха, че има много възрастни зрители, които наистина обичат анимацията", обяснява той.

Kim Nam-hee, заместник-председател на Корейската асоциация на анимационната индустрия, заяви, че променящата се медийна среда е позволила на местните аниматори да търсят платформи, различни от големите телевизионни мрежи.

"Все по-голям брой корейски анимационни студия се стремят да включат предаванията си в стрийминг услуги. Доколкото знам, всяко от тях се готви да адаптира поне един или два изключително популярни корейски уеб-филма", посочи тя.

Общите продажби на местния пазар на уеб-мултимедии възлизат на 1,57 трилиона вона (1,23 милиарда долара) през 2021 г., което е с 48,6% повече от предходната година, според данни на държавната Корейска агенция за творческо съдържание.


Kim изрази съжаление за това, че японските анимационни студия адаптират корейски уеб мултимедии във филми или сериали, преди корейските аниматори да получат шанс.

"Срамно е, че въпреки че притежаваме оригинална интелектуална собственост върху уеб мултимедиите, японските продукции поемат инициативата да вземат правата за адаптация. Например филмова версия на популярния корейски уеб-музикъл "Solo Leveling" ще бъде продуцирана от японската A-1 Pictures и ще бъде излъчена по Crunchyroll (в САЩ) тази година", добави тя.

Въпреки това експертите твърдят, че корейската анимационна индустрия очевидно разполага с талантлива база и потенциал да направи огромен скок в рамките на няколко години.


Сравнявайки как японският пазар на манга се е свил, докато корейският пазар на уеб-мултимедии е нараснал, Han прогнозира, че Корея в крайна сметка ще прескочи Япония на световната анимационна сцена.

"Анимацията никога не е била в центъра на вниманието на развлекателната индустрия, защото студиата не я смятаха за достатъчно доходоносна, за да се опитват да инвестират в нея", заяви той.
"Но сега те виждат нарастващо търсене от страна на младото поколение и "kidults", така че компаниите ще пускат все повече анимации. Убеден съм, че корейската анимация ще изпревари японското аниме след четири-пет години, защото тук има много талантливи млади аниматори."

Kim се съгласява, че на корейските аниматори не им липсва креативност или анимационни умения в сравнение с японските или холивудските аниматори.

"В Корея има много международно признати анимационни студия като Studio Mir, които разполагат с отлични технически и творчески умения", добави тя.

Han подчерта значението на разработването на 2D анимация и на сценарии, ориентирани към детайлите.

"Когато гледате анимация на голям екран, 2D анимацията е по-прецизна, особено когато става въпрос за изразяване на природата", посочи той.
"Освен това студията трябва да работят върху разработването на сценарии, ориентирани към детайлите, защото един анимационен филм не може да избере режисьорска версия от няколко версии, както правят филмите с актьори."

Източник: The Korea Times


Comments


bottom of page