top of page
  • albenacacheva

Япония предстои да бъде изправена пред трудности във връзките с държавите от АСЕАН заради Тайван


Очаква се дипломацията между Япония и членовете на Асоциацията на страните от Югоизточна Азия (АСЕАН) да бъде изправена пред бъдещи предизвикателства, след като напрежението по отношение на Тайван се покачи по време на поредица от срещи до петък с участието на членките на Асоциацията, известна с принципа си на неутралитет спрямо големите сили, и нейните партньори в диалога.


Югоизточна Азия играе важна роля в съперничеството между Япония и Китай. Въпреки това някои експерти по международни отношения твърдят, че Токио не трябва да се опитва да притиска АСЕАН в своя лагер, ако иска да поддържа отношения на взаимно доверие с 10-членната организация.

"Мнението, че Югоизточна Азия се е превърнала в място на война за територии, е фундаментално погрешно и е остарял начин на мислене", заяви Shin Kawashima, професор по международни отношения във Висшето училище по изкуства и науки към Токийския университет.
"Народите от Югоизточна Азия не биха избрали страна", смята той.
"Тяхното самочувствие се е увеличило заедно с икономическия им растеж, а относителната икономическа мощ на Япония е намаляла, така че не бива да взаимодействаме с тях по същия начин, както преди няколко десетилетия."

Тазгодишната среща на министрите на външните работи на АСЕАН, заедно със срещите с участието на нейните регионални партньори, включително Китай, Япония, Русия и Съединените щати, които се провеждат от сряда в Пном Пен, показва признаци на това, което президентът на САЩ Джо Байдън нарече ожесточено съревнование между демокрацията и авторитаризма.


Срещите започнаха ден след като председателят на Камарата на представителите на САЩ Нанси Пелоси посети Тайван, който Китай разглежда като отцепила се провинция, която трябва да бъде обединена с континенталната част на страната - при необходимост със сила.


Както се очакваше, Китай реагира яростно, след като Пелоси стана най-високопоставеното избрано длъжностно лице от САЩ, посетило самоуправляващия се остров от 25 години насам.


Китайските реакции включваха започването в четвъртък на четиридневно мащабно военно учение с бойни стрелби близо до Тайван, което включваше и балистични ракети, някои от които попаднаха в изключителната икономическа зона на Япония.


Още преди напрежението около Тайван да се пренесе на годишните срещи, разривът между основните демокрации и лагера Китай-Русия вече се беше задълбочил в резултат на нахлуването на Москва в Украйна.


Групата на седемте най-развити държави, включително Япония и Съединените щати, въведоха редица строги икономически санкции срещу Русия след началото на войната в края на февруари. Китай обаче се въздържа да предприеме подобни стъпки.


В знак на очевиден протест срещу това, че Япония застава на страната на западния алианс по отношение на Тайван и Украйна, министрите на външните работи на Китай и Русия - Wang Yi и Sergey Lavrov - напуснаха местата си, докато японският им колега Yoshimasa Hayashi говореше на сесията на срещата на върха на Източна Азия в петък.


Китай отмени и разговорите на четири очи между Wang и Hayashi малко преди двамата да се срещнат в камбоджанската столица, позовавайки се на изявление на Г7, което според него съдържа "неоснователни обвинения" срещу Пекин във връзка с реакцията му на посещението на Пелоси в Тайван.


Tomotaka Shoji, ръководител на отдела за Азия и Африка в Националния институт за отбранителни изследвания, заяви, че нарастващото напрежение може да има "голямо отрицателно въздействие върху АСЕАН".


Shoji предположи, че последиците от противопоставянето могат да се усетят и в сфера, различна от сигурността, като например 15-членното споразумение за регионално всеобхватно икономическо партньорство - най-големия търговски блок в света.


Блокът, известен още като RCEP, се състои от 10-те страни членки на АСЕАН - Бруней, Камбоджа, Индонезия, Лаос, Малайзия, Мианмар, Филипините, Сингапур, Тайланд и Виетнам - заедно с Австралия, Китай, Япония, Нова Зеландия и Южна Корея.


Всъщност вече стана ясно, че "сериозните последици", за които Китай предупреди преди посещението на Пелоси в Тайван, ще надхвърлят обхвата на военните действия.


В допълнение към военния диалог на високо равнище Китай преустанови сътрудничеството със Съединените щати по въпросите на изменението на климата и правните въпроси.


При настоящите обстоятелства, заяви Kawashima, за Япония би било по-разумно, когато полага усилия за засилване на връзките с държавите от Югоизточна Азия, да не изисква от тях да преминат "тест за лоялност към демокрацията".


Той заяви, че това би помогнало на Япония да продължи да играе важна роля в региона, противопоставяйки подхода на Вашингтон, който той определи като "склонен да прави нещата по проповеднически начин".


Все пак влиянието на Китай в региона значително нараства, заяви Shoji, позовавайки се на резултатите от проучване, проведено тази година от института ISEAS-Yusof Ishak в Сингапур.


В проучването 54,4% от 1677 анкетирани граждани от страните членки на АСЕАН посочват, че Китай е най-влиятелната политическа сила в Югоизточна Азия в сравнение със САЩ с 29,7% и Япония с 1,4%.

"В Япония много хора са склонни да формират негативно предубедено мнение за възхода на Китай, но по-добре да не го обявяваме за нещо негативно за страните от АСЕАН", добави Shoji.

Проучването на института показва също, че 57,0% биха избрали САЩ, ако АСЕАН бъде принудена да се съюзи с един от двата основни съперника. Китай е избран от 43,0%.


Същевременно проучването показа, че Япония продължава да бъде голямата сила, на която хората в Югоизточна Азия имат най-голямо доверие, като 54,2 % изразяват увереност, че страната "постъпва правилно", за да осигури глобални обществени блага. Следват Съединените щати с 52,8 % и Китай с 26,8 %.

"Това, че страните от АСЕАН осъзнават огромното влияние на Китай, не означава непременно, че те са положително настроени към него", посочи Shoji .

Източник: The Japan Times

Comments


bottom of page