top of page
  • albenacacheva

Япония се класира за осминафиналите след победа над Испания с 2:1


В четвъртък Япония влезе в елиминационната фаза на Световната купа по футбол, като се наложи над Испания с 2:1 и затвърди репутацията си на фаворит в Катар.


Япония се завърна с два гола в първите шест минути на второто полувреме на международния стадион "Khalifa" в Al Rayyan, западно от Доха, като заличи изоставането си от 1:0 по пътя към втората си категорична победа в група E. Те оглавиха групата с шест точки, а Испания се присъедини към тях в кръга 16-те с четири точки.


Германия също завърши с четири точки, след като победи Коста Рика с 4:2, но Испания завърши с комфортна голова разлика - 6:1.


Япония, която е № 24 в света, започна груповата фаза с победа над 11-ата в света Германия с 2:1. След това те загубиха от Коста Рика с 1:0, а в четвъртък надеждите им за елиминации изглеждаха застрашени, след като Alvaro Morata в 11-ата минута с глава даде на Испания аванс от 1:0. Испания, номер 7 в света, имаше пълен контрол, опитвайки се да убие мечтите на Япония за Световната купа.


Но Япония даде на Испания да вкуси от собственото си лекарство с ефективна висока преса в началото на второто полувреме. Влезлият като резерва Ritsu Doan оказа незабавен ефект с изравнителния гол в 48-ата минута, след като Junya Ito спечели топката от Alejandro Balde дълбоко в зоната на атаката. Doan се нахвърли върху топката и стреля с левия крак покрай Unai Simon.


Само три минути по-късно друг резервен играч през второто полувреме - Ao Tanaka, изведе Япония напред. Първоначалният опит за удар на Doan изглеждаше, че се изтъркаля покрай крайната линия, но Kaoru Mitoma го спаси с шут към вратата. Tanaka вкара топката от воле покрай объркания Simon, който очевидно си помисли, че топката е излязла от игра. След дълъг преглед на видеоасистента на съдията обаче голът бе признат.

Япония ще играе в елиминационната фаза за четвърти път. В 16-ия кръг те ще играят с Хърватия, заела второ място в група F. Испания ще се изправи срещу победителя в група F - Мароко.


На тазгодишното Световно първенство по футбол стартираха рекордните шест отбора от Азиатската футболна конфедерация (АФК), като към страната домакин Катар се присъединиха пет отбора от квалификациите: Южна Корея, Япония, Саудитска Арабия, Иран и Австралия.


Австралия завърши на второ място в група D за първото си участие в елиминациите от 2006 г. насам, докато Катар, Саудитска Арабия и Иран бяха изпратени у дома, преди Япония да стане вторият отбор от АФК в следващия кръг. След победата на Южна Корея над Португалия, три от петте класирали се азиатски отбора преминават в кръга на директните елиминации.


АФК досега не е имала повече от две държави в елиминационната фаза на Световното първенство.


Източник: Yonhap

bottom of page