top of page
  • Team BKNews

Япония прие законопроект за наказване на онлайн обидите със затвор


Законопроект за въвеждане на лишаване от свобода като част от по-строги наказания за онлайн обиди беше приет на пленарна сесия на горната камара, отбелязвайки сериозна стъпка към справяне с кибертормоза в Япония.


Действията за изменение на Наказателния кодекс на страната набраха популярност, след като се предполагаше, че омразните съобщения, които 22-годишната Хана Кимура, професионален кечист и участник в риалити шоуто “Terrace House”, е получавала, са причина за самоубийството ѝ.


Парламентарният дебат се съсредоточи върху това как да се постигне деликатен баланс между по-строги регулации и свобода на изразяване, гарантирана от Конституцията. Основната опозиция и други се противопоставиха с аргумента, че може да задуши легитимната критика към политици и държавни служители.


Законопроектът беше приет след постигане на споразумение с управляващата Либералнодемократическа партия, че ще бъде добавена допълнителна разпоредба, която предвижда, че ще бъде извършена проверка в рамките на три години от влизането му в сила, за да се определи дали несправедливо ограничава свободата на словото.


В Япония обидите се различават от клеветата по това, че първото публично унижава някого, без да се позовава на конкретно действие, но и двете са наказуеми от закона.

Понастоящем наказанието за обиди е задържане за по-малко от 30 дни или глоба от по-малко от 10 000 йени (74 долара). Предложените изменения ще въведат затвор до една година и ще вдигнат глобата до 300 000 йени (2 221 щатски долара).


Давността за ограничение от обиди също ще бъде удължен от една на три години. Промените ще влязат в сила 20 дена след обнародването им.


Степента, до която обидата ще се счита за наказуема според законодателството, остава неясна.


Двама мъже в префектурите Osaka и Fukui бяха глобени с по 9 000 йени всеки поотделно за обиди, публикувани към Кимура преди смъртта ѝ, но някои изразиха опасения, че наказанията са твърде леки, което доведе до настояване за законови промени.


Източник: SCMP


Comentarios


bottom of page