top of page
  • bknmoni

Япония намали потреблението на електричество и отопление след земетресението


Неоновите надписи бяха изключени, осветлението и термостатите също - това се случи във вторник в Япония, след като правителството издаде спешно предупреждение, за да запази електроенергията. Предупреждението за прекъсване беше след земетресението от миналата седмица, което предизвика сериозен недостиг на енергия. Тъй като падна сняг в Токио, а температурата - до 2 градуса по Целзий (35.6 Фаренхайт), около 3 млн. домакинства бяха застрашени от прекъсвания. ТЕПКО предупреди за ограничено снабдяване и скок на търсенето. Министерството на икономиката, търговията и промишлеността (METI) съобщи, че страната вероятно ще избегне прекъсвания. Министърът на търговията Koichi Hagiuda предупреди:

"При тази обстановка се приближаваме към държава, в която ще трябва да проведем прекъсвания на захранването, подобни на тези, които се случиха след земетресението."

Земетресение с магнитуд от 7,4 по Рихтер разтресе североизточното крайбрежие в сряда миналата седмица, където през 2011 г. имаше земетресение и цунами, предизвикали временното прекъсване на електрозахранването на около 2 млн. домакинства. Главният секретар на кабинета Hirokazu Matsuno призова по-рано жителите в Източна Япония, засегнати от кризата на електроенергия, да предприемат действия.


"Ние искаме вашето сътрудничество...като чрез понижаване на термостатите до около 20 градуса по Целзий и изключване на ненужно осветление" - каза той на пресконференция.

Многобройни потребители отговориха на призива. Медията NHK затъмни своите студия, докато търговците на електроника BIC Camera (3048.T) изключиха около половината от телевизорите на десетки магазини. 634-метровата кула в Токио изключи светлините си за цял ден за пръв път, а операторите в мола в кулата оставиха само долната част.


Рестартиране на ядрената енергия


Гигантът по продажби на дребно Seven & I Holdings (3382.T) каза, че 8 500 магазина са намалили термостатите си на 20 градуса по Целзий - с 1 градус по-ниска температура от обичайното, докато в супермаркетите Ito-Yokado са намалили осветлението с 10%. Nissan Motor (7201.T) казаха, че използват вътрешен генератор на енергия в продължение на 13 часа в завода на север от столицата. Много отделни потребители също са направили по малко в помощ на държавата. Говорителят на правителството Matsuno заяви, че искането за пестене на енергия е малко вероятно да се разшири след вторник, като се има предвид очакваното увеличение на температурите.

ЪПДЕЙТ: В сряда Япония премахна предупреждението за недостига.


Източник: The Reuters

Comments


bottom of page