top of page
  • Team BKNews

Япония променя възрастта за настъпване на пълнолетие на 18 години


Новата година идва с промяна в японските закони, която ще намали официалната възраст за настъпване на пълнолетие за първи път от около 140 години.


Възрастта за пълнолетие в момента е 20 г. и ще бъде намалена до 18, когато измененията в Гражданския кодекс влязат в сила от 1 април.


Считано от тази дата, всеки, който е на 18, ще може да сключи брак без родителско съгласие. В момента на жените им е позволено да се омъжат от 16 г., а на мъжете - от 18 г., но до 20-годишна възраст се изисква съгласие от родителите.


Тези, които са на 18 или повече, също така ще могат да кандидатстват за кредитна карта или заем без родителско съгласие.


Японски гражданин, имащ двойно гражданство на 18 г., ще разполага с 2 години, за да избере само едно от тях. Към момента могат да вземат решение до 22 години.


Пълнолетните по закон също ще могат да регистрират промяна в своя пол.


Но на младите под 20 г. все още ще им бъде забранено пиенето, пушенето или участие в която и да е от четирите законово разрешени форми на хазарт в Япония, включително конни и велосипедни надбягвания.


Младежите на 18 и 19 години ще продължат да бъдат закриляни по Закона за непълнолетните. Но те ще бъдат третирани по различен начин от непълнолетните на 17 и под 17 години в някои части от съдебния процес.


Законната възраст за пълнолетие се понижава за първи път от 1876 г. насам, но бяха изразени опасения, че младите може да са изложени на по-голям риск от финансови проблеми.


Източник: NHK

Comments


bottom of page