top of page
  • Team BKNews

Японският идол Kauan Okamoto обвинява бившия директор на лейбъла си в сексуално насилие


Внимание! Статията е с чувствително съдържание.


Бивша японска джей-поп звезда отправи обвинения в сряда, в които твърди, че той и няколко други млади мъже са били сексуално малтретирани от починалия Johnny Kitagawa, някога влиятелна личност в японската развлекателна индустрия.


Японско-бразилският певец и текстописец Kauan Okamoto заяви по време на пресконференция, че в рамките на 4 години, като се започне от 2012 г., когато е бил на 15, той многократно е бил сексуално насилван от Kitagawa, който почина през 2019 г. на 87-годишна възраст. Okamoto каза, че насилието е ставало, когато е оставал вечерта в един от апартаментите на Kitagawa в Токио, често с други млади начинаещи музиканти, които също подписали с компанията на Kitagawa - Johnny & Associates.


Okamoto отправи обвиненията по време на пресконференция в Клуба на чуждестранните кореспонденти в Япония, като каза, че говори с надеждата, че други предполагаеми жертви ще се разкрият.


По време на дългата си кариера Kitagawa оглавява най-голямата агенция за таланти в Япония и е познат с популярните си момчешки групи и популяризирането на идоли тийнейджъри в музиката и актьорската игра. Десетилетия наред той е силна и влиятелна фигура в медиите и развлекателните индустрии.

Johnny & Associates изпратиха изявление на CNN, което гласи:

Откакто преминахме към нов мениджърски екип след смъртта на нашия бивш директор през 2019 г., ние превърнахме в наш най-голям приоритет да се адаптираме към променящата се среда чрез установяване на прозрачност в организационната ни структура и политики по начин, който предизвиква социално доверие.
През януари 2023 г. обявихме мерки, които ще гарантират стриктно спазване на законите и разпоредбите без изключение както от ръководството, така и от служителите, заедно със стъпките, които предприемаме за укрепване на корпоративното управление, като се консултираме с безпристрастни експерти от трети страни. - заяви компанията, без директно да адресира обвиненията.

От много време се отправят обвинения срещу Kitagawa. През 1999 г. японското списание Shukan Bunshun публикува профилите на други млади мъже и момчета, които твърдят, че са били сексуално насилени от Kitagawa. Според местни медии той осъдил списанието и получил обезщетение. Върховният съд в Токио отмени частично по-ранното решение през 2003 г., като реши, че публикуваните твърдения за сексуално насилие не са клеветнически. Жалба, подадена от Kitagawa, по-късно беше отхвърлена от Върховния съд през 2005 г.


Kitagawa никога не е търпял наказание за обвиненията. Докато е жив, той многократно ги отрича.


Те "знаеха, че е мой ред"

Okamoto се присъединява към компанията на Kitagawa през февруари 2012 г., докато е в прогимназията. Той става член на Johnny’s Juniors, основан от Kitagawa с цел набиране на млади таланти, искащи да успеят в индустрията. Okamoto каза, че Kitagawa често канел тези млади таланти да прекарат вечерта в апартамента му и избирал фаворити сред момчетата. Okamoto каза пред репортерите, че когато Kitagawa му казал, че "трябва да си ляга рано", другите "знаели, че е негов ред".

Той твърди, че първият път, в който Kitagawa го насилил сексуално, бил през март 2012 г. В този ден свършил работа късно и останал в дома на Kitagawa с други изпълнители.

Okamoto допълва, че чул от другите момчета как Kitagawa ще е в "много лошо настроение на другия ден, ако не отиде да спи в стаята му или в близка стая".


Той описва как чул чехлите на Kitagawa, как влязъл в стаята му, дръпнал завивката и легнал до него:

Започна да масажира краката ми. - казва Okamoto, като твърди, че Kitagawa е правил и орален секс с него.

Okamoto заяви, че на следващия ден Kitagawa му дал 10 хил. йени без причина.


До момента, в който Okamoto напуска Johnny & Associates през 2016 г., той твърди, че е бил насилван между 15 и 20 пъти от Kitagawa, и казва, че е видял между 100 и 200 начинаещи да влизат и излизат от апартамента през четирите години с компанията:

Имаше неща, които видях. В някои случаи ставаше до мен, защото спяхме в една стая. Бих казал три други членове със сигурност, но, честно казано, мисля, че почти всички станаха негови жертви, защото докато оставахме в дома му, беше много рядко някой да остане невредим. - каза той, добавяйки, че по-голямата част от 100-те до 200-те по негово време изпитали това.

Дълго време Okamoto споделя, че не е можел да говори за преживяванията си:

Има други...които решиха да останат анонимни. Аз избрах да покажа лицето си. Но и това може да се промени. Това е надеждата, която имам.

Okamoto също твърди, че ако момче откажело на Kitagawa, кариерата му би приключила. Въпреки че Kitagawa никога "директно не споменавал, че ако не направиш това и това, няма да успееш", Okamoto казва, че фаворитите му били избирани да дебютират и получавали повече възможности:

Беше специална ситуация, в която някой, който стои до Johnny, беше избиран например да участва в телевизионно шоу или да сформира момчешка банда.

Той казва, че било "всеобщо знание, че трябва да бъдеш на това място, за да успееш, затова трябва да поемеш инициативата да бъдеш при него".


Okamoto допълва, че бил раздразнен как дългите обвинения срещу Kitagawa не били вземани насериозно:

Животът ми се преобърна, но също така вярвам, че това, което Johnny направи на мен...и на другите начинаещи, беше лошо нещо.

Източник: CNN

Yorumlar


bottom of page