top of page
  • Team BKNews

Японско училище изключи цветнокож ученик от церемонията по дипломирането заради прическата му


Гимназия в Западна Япония отказала да позволи на ученик официално да посети церемонията по завършването си заради носенето на т.нар. пълзящи плитки, популярна афро-американска прическа, съобщават местни образователни власти във вторник.


Държавното училище в Himeji, префектура Hyogo, вместо това е накарало 18-годишното момче да стои сам на балкона в края на залата и му казало да не отговаря дори ако извикат името му по време на церемонията от 27 февруари, според Съвета на образованието в префектурата.


Училището е заявило пред Съвета на образованието, че ученикът не е обяснил „етническия си произход и причината да носи пълзящи плитки".


Бащата на ученика е афроамериканец, а майката - японка. Училището по-рано е казало на ученика да подстриже косата си, тъй като била твърде дълга и в нарушение на училищните правила за т.нар. "чисти и ученически прически":

"Ако е имало предварителна консултация, отговорът би бил различен", заяви служител на Съвета, който добави, че е липсвало "подкрепящо поведение и образователна деликатност" в решението да го отстранят.

Източник: Kyodo news

bottom of page