top of page
  • Team BKNews

Китай забрани морската храна от Япония заради изхвърлянето на радиоктивната вода


Разрушената атомна електроцентрала "Фукушима Дайчи" започна да изхвърля първата си партида от обработена радиоактивна вода в Тихия океан в четвъртък - противоречив ход, който накара Китай да забрани вноса на морска храна от Япония.


Хората в и извън страната протестираха срещу изпускането на отпадъчни води, като японските риболовни групи се страхуваха, че това ще навреди допълнително на репутацията на морските им дарове, а организации в Китай и Южна Корея изразиха безпокойство, превръщайки го в политически и дипломатически въпрос.


В отговор на пускането на водата китайските митнически власти забраниха морски дарове от Япония, съобщиха митническите власти в четвъртък. Забраната започна незабавно и ще засегне целия внос на „водни продукти“, включително морски дарове, според известието. Властите заявиха, че „динамично ще коригират съответните регулаторни мерки, както е подходящо, за да предотвратят рисковете от изхвърляне на замърсена ядрена вода за здравето и безопасността на страната”.

Скоро след обявлението на Китай директорът на Tokyo Electric Power Company Holdings - Tomoaki Kobayakawa - каза, че компанията се готви да компенсира по подходящ начин собствениците на японски бизнеси за щети от забраната за износ от „чуждото правителство“. Той каза, че Китай е ключов търговски партньор, и ще направи всичко възможно, за да предостави научни обяснения за изхвърлянето, за да може забраната да бъде премахната колкото се може по-скоро.


Премиерът Fumio Kishida каза, че Япония е помолила Китай незабавно да премахне забраната:

Силно ще изискваме китайското правителство да проведе научна дискусия. - допълни той с обещанието да защити риболовната индустрия от щети в репутацията заради изпускането.

Японското правителство и TEPCO твърдят, че водата трябва да бъде пусната, за да се освободи място за извеждане от експлоатация на централата и предотвратяване случайни течове. Те казват, че пречистването и разреждането ще направят отпадъчните води по-безопасни и въздействието им върху околната среда ще бъде незначително.


Агенцията на ООН също каза, че ще пусне уеб страница, за да предостави данни на живо за изхвърлянето, и повтори уверението си, че МААЕ ще имат присъствие на място по време на този процес.


Източник: AP News

bottom of page