top of page
bknmoni

Японският фестивал Ханами: какво трябва да знаем за него?

Актуализирано: 10.04.2022 г.



Фестивалът Ханами е един от най-любимите в Япония, защото символизира идването на пролетта и затоплянето на времето. Hanami (花見・はなみ) произлиза от kanji “цвете” (花) и “виждам/гледам” (見), така че преводът е много лесен: съзерцаване на цветя. Традиционният фестивал продължава традицията за наслаждаването на цветя. Започвайки към края на март и продължавайки чак до началото на май, цъфтенето на череши - сакура, както и на сливови дървета - ume - оцветява цялата страна. Празникът се планира специално с прогнозата за времето, тъй като се следи кога започва цъфтежът. Ханами има дългогодишна традиция в Япония. В древни времена цъфтенето на черешови дръвчета е показвало на фермерите, че пролетта наближава, и с това и времето за засаждане. Начинът, по който цветовете падат, е показвал и колко добра ще бъде годината. Преди повече от хилядолетия хората от кралския двор са композирали музика, пишели са поезия, която е подходяща да се чете, докато се наблюдават цветята.

История Практикуването на Ханами е от много векове. Започва през периода Nara (710–784), когато китайската династия е повлияла на Япония по много начини, един от които е наслаждаването на гледката на цветя. В началото хората са се наслаждавали на цъфтежа на сливовите дървета, но от периода Heian (794–1185) сакурата е започнала да привлича по-голямо внимание. Тя е била смятана за свещена от японците и все още е важен културен символ на страната. Хората вярват в съществуването на боговете в дърветата и затова в началото Ханами се е използвал с такава цел и е съобщавал кога е дошъл сезонът за засаждане на ориз. Император Saga от периода Heian възприема през това време този обичай и започва да празнува важните събития под черешовите дръвчета в императорския двор в Киото. Оттогава става популярно да пишеш стихотворения за нежните цветя, които се разглеждат като метафора на живота - красиви, но с твърде къс живот. Този "временен" възглед за живота е много популярен в японската култура и обикновено се смята за възхитителна форма на съществуване. Например при самурая животът приключва, когато е все още красив и силен, вместо бавно да старее и отслабва. Поетите от ерата Heian пишат поеми за това колко по-лесни биха били нещата през пролетта без сакура, защото съществуването им напомняло, че животът е твърде кратък:


"Ако нямаше черешови цъфтежи в този свят, колко по-спокойни биха били сърцата ни през пролетта." - Ariwara no Narihira (825–880)

Как да отбележим фестивала? Един от най-честите начини, по който хората отбелязват празника, е с разходка, пикник или просто събиране с любими хора край тези нежнорозови пейзажи. Празненствата могат да бъдат както през деня, така и през вечерта, когато слънцето залезе. Вечерните партита са особено красиви и се наричат Yozakura, в превод “нощна сакура”. Вечерните тържества често включват закачаване на хартиени фенери по дърветата, които придават още по-голяма красота.


Друг традиционен начин за празнуване на Ханами е пиенето на саке и традиционен чай. С тези напитки може да се насладиш на сезонните храни и по-специално на сладките храни. Често хората украсяват с подобни мотиви, които наподобяват пролетта, и дървета различни стоки.

Някои от местата, които придават на Hanami още по-голяма стойност в Токио, са парковете Ueno и Yoyogi, река Meguro и Chidori-ga-fuchi (Kudanshita). В Осака Sakuranomiya е популярен избор. В Киото Arashiyama, Kinkaku-ji и Gion са прекрасни места за посещение.

Ueno park



Yoyogi park


Meguro river


Chidori-ga-fuchi (Kudanshita)


Sakuranomiya

Arashiyama


Kinkaku-ji


Gion


Извън Япония

Ханами всъщност е популярен и извън Япония. Има много чествания и в Корея, Филипините, Китай и на още други места.


През 1912 г. Япония дава 3 000 черешови дървета на САЩ в чест на приятелството между двете нации. Те са засети във Вашингтон, като през 1956 г. още 3 800 са добавени. Тези дървета са популярна туристическа дестинация. Всяка година се провежда Националният фестивал на черешовото цъфтене, когато то се случва в ранните месеци от пролетта.


Най-голямата колекция на сакура в САЩ се намира в Нюарк, където се намира клон от парка в Ню Джърси. Там има над 5 000 черешови дървета от 18 различни сорта, които привличат 10 000 души на ден по време на традиционния фестивал в тяхна чест.


В Макон, Грузия, се провежда поредният фестивал на черешовите дръвчета. Макон е известен още и като "столицата на черешовото цъфтене", защото има около 300 000 сакури там.


В Бруклин, Ню Йорк, в ботаническата градина се провежда през месец май фестивал в чест на сакурата. Той започва да се провежда от 1981 г. и с всяка година става все по-популярен.


Ханами е празнуван също и в много европейски страни. Например във Финландия хората се събират, за да празнуват Ханами в Хелзинки. Местни японски жители и компании са дарили 200 дървета, които се намират в Kirsikkapuisto (Черешов парк Roihuvuori). Тези дървета обикновено цъфтят средата на май.

В Рим, Ханами се празнува в парк в Eur, където са засети черешови дървета, дарени от Япония през 1959 г.


В Стокхолм всяка година отбелязват празника в Kungsträdgården.


В Торонто, Канада, се празнува в много и различни паркове в града към края на април заради студения климат там. Близо 50 дървета са дарени и там като символ на националното приятелство от потомците на японски имигранти.


Защо празникът се отбелязва по различно време в Япония?


Очакваните дати за цъфтежа за 2022 г.


Тъй като има сезонни различия в Япония, от тук следва, че и сезонът на цъфтеж е различен по време. Това може да е шокиращо за голяма част от туристите, които не са запознати със сезонните различия. Япония е формирана от дългите острови Kyushu и Honshu, които първи виждат розовия пейзаж. След тях и северната част на Tohoku и месец по-късно и Hokkaido вижда първия цъфтеж.


Токио вижда първия си цъфтеж около средата до края на март. Не е изненадващо, че Hokkaido вижда сезона толкова късно, защото температурите са различни. Докато в Токио има сакура през март, в Hokkaido все още има тонове сняг.


Ако решите да посетите Япония и непременно искате да видите и да чествате с местните жители фестивала, трябва да знаете за възможните различия във времетраенето му и с това да планирате посещението си.

Comments


bottom of page