top of page
  • albenacacheva

В Япония отбелязват 27-ата годишнина от голямото земетресение в Ханшин


В понеделник сутринта в префектура Хього се проведоха събития, посветени на 27-ата годишнина от голямото земетресение в Ханшин.


Земетресението с магнитуд 7,3 по Рихтер, което удари в 5:46 ч. на 17 януари 1995 г. префектура Хього и съседните области, отне живота на 6 434 души.


За да се отдаде почит на загиналите, преди зазоряване в понеделник бяха запалени 3000 бамбукови фенера, подредени в цифрите 1. 17 и йероглифите "忘れない" (Никога няма да забравим) в парка Higashi Yuenchi в квартал Чуо, Кобе. Няколкостотин души се събраха в парка в 5:46 ч. сутринта, за да отправят молитви към жертвите. Броят на участниците беше ограничен заради пандемията, а други събития бяха отменени.


Земетресението погребва жертвите в изравнени със земята сгради и изкоренява магистрални надлези и влакови релси, докато през срутените дървени къщи бушуват пожари, а остър дим помрачава небето.


Големите щети в района на пристанището, където са разрушени почти всички 300 корабни места, нанасят тежък удар върху икономиката на града и предизвикват масово изселване през следващите месеци и години.


По данни на градските власти около 40 % от сегашните жители на Кобе са родени след земетресението или са се преместили в града в годините след бедствието.


Кметът на Кобе Kizo Hisamoto заяви пред Kyodo News:

Ще продължим да се занимаваме с въпроса как да предадем опита и поуките от земетресението на следващото поколение, тъй като броят на гражданите, които не са преживели бедствието, се увеличава.


Източник: Japan Today

Comments


bottom of page