top of page
  • Sakura

Мощно земетресение разтърси Япония
Повече от 100 души са ранени след силно земетресение край бреговете на префектура Фукушима в Япония.


Земетресението от събота от 7,1 по Рихтер е било усетено силно в Токио, но не е издадено предупреждение за опасност от цунами.


Това се случва след около близо десетилетие, след като земетресение и цунами взе над 18 000 жертви. Цунамито предизвика авария в АЕЦ "Фукушима" - най-лошият инцидент от Чернобилската авария насам.

Според Японската метеорологична агенция това е вторичен трус от земетресението през 2011. Трусовете след огромно земетресение могат да продължат в период от много години.


Земетресението е регистрирано е 23:08 часа местно време на дълбочина 60 км. Оттогава вторичните трусове в региона продължили.


Милиони домакинства са без ел.захранване и по-малък брой останали без вода. На инфраструктурата, по която се движат скоростните влакове, са нанесени щети.
Няма данни за необичайни ситуации в ядрената централа във ФукушимаВъпреки уверенията от властите, много жители се евакуираха и преместиха към по-високи места.

Дори хората да казват, че няма нужда да се притесняваме от цунами, не вярвам - споделя 50-годишен мъж. - Научих го от горчивия си опит преди 10 години и затова се евакуирах.

Източник: BBC


Comments


bottom of page