top of page
  • Sakura

Япония представя България със специално изработено кимоно


За да отбележи Олимпийските игри в Токио, Япония отдава почит на кимоното и на гостуващите нации чрез проекта "Кимоно". Всяка страна, състезаваща се в Игрите, е представена с кимоно и пояс, наречен ‘оби’, изобразяващи най-характерното за нея.


Началото на проекта е през август 2014 г. от японска организация, наречена "Представи си един свят". Отнема 6 години, за да се завършат над 200 персонализирани кимона, почерпили вдъхновение от културата, историята и архитектурата на всяка държава.


Shimizu, говорителят на проекта, споделя, че пълният комплект (кимоно, оби и аксесоари) за всяка държава струва около 2 млн. йени. Всичките са ръчно изработени с традиционни техники:

Искахме да покажем, че сложните японски техники за боядисване и тъкане не са просто древни форми на изкуство, а живо изкуство, което имаме и днес, с много занаятчии, активни в цяла Япония. - Shimizu

България също има собствено кимоно и в измислянето на дизайна се включва съпругата на посланика. Ето как е описано:

То включва рози, както и изобразени мотиви от различни носии. Срещу нежния зелен фон, червени и бели рози са красиво подредени наред с декоративни мотиви от средновековната българска история, в контраст с мотиви от невероятно оцветени традиционни носии - основен момент от това произведение.
Поясът е много иновативно произведение, дизайнът е с изобразени рози в шишенца за парфюм, като са използвани и цветовете на знамето на България.

Кимоната не са публично изложени, както е първоначално планирано, заради мерките срещу COVID-19, но ще бъдат показани на Expo 2025 в Осака, Япония.


Дизайните на останалите държави можете да разгледате тук...

...както и в сайта на проекта.


bottom of page