top of page
  • albenacacheva

Китай отправя предизвикателство към японското аниме на филмовия фестивал "Берлинале"


В петък режисьорът на аниме филми Makoto Shinkai заяви, че Китай в крайна сметка може да измести Япония на световната анимационна сцена, докато в Берлин се състоя световната премиера на китайската анимационна драма "Art College 1994".


Филмът на Shinkai "Suzume", който е сред претендентите за "Златна мечка" на тазгодишния филмов фестивал "Берлинале", направи фурор на фона на световния бум на японското аниме. От друга страна, "Art College 1994", анимационният портрет на китайския режисьор Liu Jian за група студенти по изкуствата през 90-те години на миналия век, също накара критиците да говорят. Според Screen Daily "филмът пресъздава специфично време и място толкова ярко, че почти усещате вкуса на застоялия цигарен дим и евтината бира".

"Качеството на китайските филми се подобрява бързо, а и те са в състояние да изградят онези уникални герои, които имаме в Япония", заяви Shinkai.
"Затова мисля, че рано или късно те ще ни изпреварят."
"Допреди 10 години японските създатели на анимета бяха "много уверени, че създават най-добрите и най-уникалните анимационни филми в света", добави Shinkai.
"Но смятам, че това се промени през последните години, а и повечето ми колеги мислят по този начин."

Според Асоциацията на японските анимации световният пазар на японски анимета е нараснал с 13% и през 2021 г. е достигнал исторически връх от 2,74 трилиона йени (20 млрд. долара).


Китайските филми обаче наваксват изоставането си.

"През последните години излизат все повече и повече китайски анимационни филми и те стават все по-разнообразни, не само комерсиални, но и артхаус", сподели Liu.
"Много комерсиални китайски анимации са повлияни от японската анимация, но започват да намират свой собствен стил."

"Art College 1994", базиран на собствените преживявания на Liu като студент по изобразително изкуство през 90-те години на миналия век, също се бори за "Златна мечка", която ще бъде връчена в събота от председателя на журито Kristen Stewart.


Филмът проследява половин дузина млади хора, които продължават обучението си, разминавайки се с китайските традиции и западните влияния. Студентите водят задълбочени дискусии за френската литература и немската философия, докато размишляват върху значението на изкуството и своето място в света.


Навсякъде се забелязват не толкова явни следи от западно влияние като McDonald's и Michael Jackson.

"Началото на 90-те години на ХХ в. е "много специален период..., в който изкуството и литературата процъфтяват не само в Китай, но и по света", разказва 53-годишният Liu.
"По това време не само студентите, но и хората извън кампуса говореха на такива теми. Беше много енергичен период."

Самият Liu е учил живопис в Университета по изкуствата в Nanjing и започва да прави анимации през 1995 г. Сега той работи и като преподавател в университет и казва, че някои от неговите студенти, родени през 90-те години или по-късно, са гледали филма.

"Те са много любопитни за този период, защото е много различен, в онзи момент нямат мобилни телефони или интернет", сподели той.

Черната комедия на Liu "Have a Nice Day" беше първият китайски анимационен филм, който се състезаваше на "Берлинале" през 2017.


Източник: The Japan Times

Comments


bottom of page