top of page
  • Team BKNews

Jackson Yee се отказа от позицията в Националния театър


Китайският изпълнител Yi Yangqianxi, познат като Jackson Yee, съобщи в неделя, че ще се откаже от възможността да се присъедини към Националния китайски театър и отрече, че е използвал пряк път за печеленето на позицията, след като обявеният прием на Yi и някои млади звезди в Националния театър предизвика разгорещен дебат в китайската социална мрежа относно привилегията на знаменитостите и социалната справедливост на фона на трудния пазар на труда.


В процеса никога не съм преговарял или обсъждал нищо за "нагласена" позиция с учителите в Националния театър на Китай, нито пък съм използвал така наречените преки пътища, за да си осигуря място. За да избегна нататъшни проблеми, реших да се откажа от позицията в Националния китайски театър след внимателно обмисляне. - написа Yi в официалния си Weibo акаунт.

На 6 юли Министерството на човешките ресурси и социалното осигуряване публикува на уебсайта си кратък списък с кандидати за позиции в Националния театър на Китай, включващ Yi, Hu Xianxu и Luo Yizhou - всичките млади звезди. Обявлението бързо стана водеща тема онлайн, като някои потребители изразиха разбиране, докато други повдигнаха въпроса за процеса по заемането на позиции.


Също в неделя Hu пусна изяление в акаунта си, казвайки:

Моята кандидатура е напълно в съответствие с разпоредбите и съм преминал всички процедури по инструкции. Имах три интервюта и никога не съм се радвал на или упражнявал привилегии по време на интервютата.

Тъй като това да станеш актьор в Националния театър в Китай е смятана за една от най-добрите професии сред много студенти по изкуство, някои потребители спореха, че тези знаменитости, които вече са се възползвали от супер високи доходи, не е трябвало да кандидатстват за тези позиции и да "изтласкват обикновените хора".


Изправен пред публичен скептицизъм, Националният китайски театър заяви на 7 юли, че ще разследва и ще отговори на притесненията. След седмица разследване в събота сутринта беше пуснато изявление, в което се заявява, че процеса по набиране на хора съответства на правилата и всички одобрени кандидати отговарят на изискванията.


Отговаряйки на въпроса на нетизени дали е взел интервюто, Yi заяви:

По време на целия процес съм съдействал на обявлението за набиране на персонал и изискванията за изпити на театъра. Явих се на изпитите три пъти - 14, 25 април и 2 май. Третият изпит трябваше да се проведе офлайн, но заради епидемичната обстановка в Пекин тогава, честно съобщих, че не мога да се явя на офлайн изпита поради превенция. След одобрение и потвърждение от Националния театър, положих изпита онлайн, който беше организиран от театъра на 2 май.

Поглеждайки назад към целия спор, може да се отбележи, че потребителите на социалните медии не се противопоставят на влизането на знаменитости в системата, а се противопоставят на привилегиите и защитават социалната справедливост, особено като се има предвид, че натискът върху заетостта е много изострен заради епидемията, казаха експерти.


Решението на Yi да не се присъедини към Националния театър може би е "най-добрият избор" за потушаване на скандала - заяви Xiong Bingqi, заместник-директор на базирания в Шанхай Институт за изследване на образованието през 21 век, като добави, че дори Yi да вземе работата, ще се изправи пред въпроси, които ще нанесат щети върху актьорската му кариера.

Общественото мнение относно набирането на звезди е фокусирано не само върху въпроса за справедливостта и безпристрастността, но и върху настоящата тежка ситуация със заетостта и високия процент на безработица сред младите хора, казва Xiong.
Въпреки че одобрението на Yi няма пряка връзка с обикновените нетизени, да дадеш престижна позиция на звезда с популярност и висок доход все пак изглежда несправедливо в очите на много млади хора. Поведението, стоящо зад публичното мнение, е разбираемо.

Според Националното статистическо бюро, нивото на градската безработица в Китай, изследвано в проучване, е спаднало за два последователни месеца през юни до 5,5 процента. Проучваното ниво на безработица на възраст между 16 и 24 години обаче продължава да се покачва, достигайки рекордните 19,3 процента.


Като се има предвид сериозната ситуация със заетостта, китайските власти предприеха редица мерки за стабилизиране на работните места, особено младежката заетост. Заседанието на Държавния съвет в сряда подчерта, че правителството трябва да продължи да поставя заетостта на преден план и да обърне голямо внимание на заетостта на ключови групи, особено на завършилите колеж и работниците мигранти.


Източник: Global Times

Comments


bottom of page