top of page
  • albenacacheva

Чуждестранни студенти се оплакват от повишаването на таксите за обучение в корейските университети


На фона на съществуващите финансови затруднения южнокорейските университети разчитат на чуждестранните студенти вследствие на решението си да повишат таксите за обучение на чуждестранните студенти.


Тазгодишното увеличение на таксите за чуждестранни студенти е в рязък контраст с таксите за местни студенти, които са замразени през последните 15 години.


Според експерти от образователните среди най-големите университети в Сеул, сред които са университетите "Chung-Ang", "Hanyang", "Sogang", "Sungkyunkwan", "University of Seoul" и "Yonsei", тази година ще повишат таксите за чуждестранни студенти с до пет процента.


Основната причина за повишаването на таксите за чуждестранни студенти са ограниченията на правителството за повишаване на таксите за местни студенти, заявяват те. Според Закона за висшето образование на Корея увеличението на таксите за обучение не може да бъде повече от 1,5 пъти - средното увеличение на потребителските цени през трите предходни години, което означава, че таксите за местни студенти могат да се увеличат само с до 4,05 % тази година.


Въпреки това, като се има предвид, че Министерството на образованието предлага държавни субсидии на училищата, които замразяват или намаляват таксите за местни студенти, университетите повишават таксите само за чуждестранните студенти. Университетите, които повишават таксите за обучение за местни студенти, се сблъскват с неблагоприятни условия, когато кандидатстват за подкрепа от Министерството на образованието или други държавни институции.


Таксите за обучение на чуждестранни студенти не са обхванати от този закон. Университетите могат свободно да определят таксите за обучение за тях без никакви ограничения.


Въпреки това чуждестранните студенти се оплакват, че новите увеличения на таксите за обучение са несправедливи.

"Доста е несправедливо да искат да решат проблема с бюджетния дефицит само като повишат таксите за международните студенти. Някои чуждестранни студенти идват от страни с по-нисък икономически статус от Корея", споделя Carolina Fritzie, индонезийска студентка, специализираща медицинска физика в Университета за наука и технологии в Daejeon, пред The Korea Times.
"Би било справедливо, ако увеличат таксата за обучение с един или два процента за всички студенти, или ако няма избор, трябва да предложат много повече възможности за стипендии за чуждестранните студенти", добави тя.

Друг студент, който помоли да се обръщат към него само с фамилното му име Young, заяви, че новината определено ще повлияе на избора му при изготвянето на бъдещите му планове за обучение.

"Всъщност обмислях да кандидатствам в някои от университетите, които този път повишиха таксите за обучение. Сега, след като получих новината, мисля, че трябва да преосмисля възможностите си. Няма гаранция, че няма да вдигнат таксите отново догодина... Най-добрият ми вариант е да получа стипендия, но и това не е гарантирано", сподели той.

Междувременно университетите твърдят, че събирането на повече финансови приходи е от съществено значение за осигуряването на качествено образование. По данни на Корейския съвет за университетско образование през 2022 г. местен студент, който учи в продължение на 4 години във висше училище, е платил средно 6,79 млн. вона (5466 долара), което е с един процент повече в сравнение с 2008 г.


За да намалят това, което според тях е дефицит на фона на комбинацията от нарастващи цени и замразяване на цените за обучение за местни студенти, както и разчитането на държавна подкрепа, университетите повишават и таксите за магистърските програми както за местни, така и за международни студенти.


Университетите Sogang и University of Seoul ще повишат таксите за магистратури от два процента до 4,05 процента през предстоящия семестър.


Източник: The Korea Times

Comments


bottom of page