top of page
  • Team BKNews

8 интересни факта за Ганеша Чатурти


Ганеша Чатурти е един от най-големите фестивали, празнувани в Индия в рамките на 10 дена, изпълнени с божественост и великолепие. Ето интересни факти за него, които може да не сте знаели:


Първото отбелязване на Ганеша Чатурти може да се проследи още от ерата на Чатрапати Шиваджи Махарадж

Първият исторически запис на Ганеша Чатурти датира от епохата на Чатрапати Шиваджи Махарадж, когато Шиваджи кани хора за процесиите на Ганпати.


Bal Gangadhar Tilak започва публични отбелязвания на Ганеша Чатурти

Бог Ганеша е популярно божество, почитано в Индия. През 1893 г. борецът за свобода Bal Gangadhar Tilak превърнал празника от лично отбеляване в голямо публично събитие, за да обедини Индия срещу британците, и насърчавал големите статуи на Ганпати.


Бог Ганеша е почитан и в страни като Тайланд, Камбоджа, Китай, Япония, Непал и Афганистан

Бог Ганеша не е разпространен само в Индия. Всъщност благословиите му се разпростират извън границите ѝ, но изобразяването зависи от мястото. Позите и оръжията се различават. В Китай се почита божество, наречено ‘Kangi Ten’. Това са две фигури с глави на слонове, които се прегръщат. Бог Ганеша се появява и на индонезийските банкноти от 20 000 рупии. Камбоджа почита бог, наречен ‘Prah Kenes’. Изображенията му от предкхмерския период го представят с големи, подобни на ветрило уши, без врат, без украшение на главата и без голямо коремче.


Луната не трябва да се гледа по време на Ганеша Чатурти

Докато се наслаждавате на цветни тържества и ядете вкусен mithai, не хвърляйте поглед към луната. Защо? Защото се смята, че носи нещастие. Бог Ганеша, който понякога е изобразяван с една бивна, е познат като Ek Dant. Според индийската митология веднъж Ганеша счупил зъба си и го хвърлил по Луната, тъй като тя се присмяла на корема му. Той дори я проклел и въпреки че проклятието било отменено, митът за поглеждането към луната като лоша поличба остава.


Разказът за банановата булка

Той се вярва в Западен Бенгал и разказва, че веднъж богинята Дурга поглъщала много храна. Ганеша попитал майка си защо яде толкова и Дурга му казала за несигурностите си и го попитала: "Ами ако жена ти не ми дава достатъчно храна за ядене, след като се ожениш?" Тогава Ганеша отишъл да отреже бананово бърво и го дал на майка си, казвайки: "Това е снаха ти". Така че дори днес по време на Durga puja бананово дърво се увива в сари и се украсява с цинобър, като се поставя от дясната страна на бог Ганеша като негова съпруга.


Оригиналният писател на "Махабхарата"

Вярва се, че бог Ганеша е написал епоса "Махабхарата". Великият мъдрец Vyasa го счел за достоен да рабере "Махабхарата" и решил да го изрецитира на Ганеша, като помолил да го напише без прекъсване. Една от историите разказва как Ганеша счупил бивната си и я използвал да напише останалата част, когато перото се счупило.


Отпечатъци в другите религии

Бог Ганеша не е почитан само от индуистите, но и от будистите. В будизма ганеша е наричан Vinayaka. Неговата мъдрост, знания и идеологии са почитани от поклонници отвсякъде.


Най-популярни места за идоли на Ганеша

Освен в Мумбай и Пуне друго място, на което изкуството за правене на статуи на Ганеша разцъфва, е Pen в Maharashtra. Близо 500 работилници и над 800 занаятчии преобразяват статуи на стойност 7 лакха всяка година, които също се изнасят във Великобритания и САЩ.


Източник: Thechannel46

Kommentarer


bottom of page