top of page
  • albenacacheva

Вулканът Merapi в Индонезия изригна, изпускайки горещ облак


Вулканът Merapi в Индонезия изригна в събота, като изхвърли горещ облак на височина до седем километра, съобщи в изявление Агенцията за управление на бедствията.


Вулканът, намиращ се в специалния район Yogyakarta в Индонезия, е изригнал около 12 ч. местно време (0500 GMT) и е бил наблюдаван поток от лава с диаметър 1,5 км, съобщиха местните власти.


Жителите на близката община бяха предупредени да преустановят всякакви дейности в опасните зони, които варират в радиус от три до седем километра от кратера, се посочва в изявлението.


Вулканът Merapi, висок 2963 метра, е един от най-активните вулкани в Индонезия и за него вече беше обявена втората по сила степен на тревога в страната.


Служител в местния наблюдателен пункт Yulianto заяви, че не са евакуирани жители.

"Това се наблюдава само като еднократно събитие, имало е 5-6 лавини. Ако обхватът продължи да се увеличава и разстоянието е по-голямо от 7 километра, вероятно на жителите ще бъде препоръчано да се евакуират", заяви той.

Разположена на Тихоокеанския огнен пръстен, Индонезия има повече вулкани от всяка друга държава. Последното силно изригване на Merapi беше през 2010 г., когато загинаха повече от 350 души.


Източник: Reuters

Comments


bottom of page