top of page
  • albenacacheva

Индонезия строи нова столица, която да замени Джакарта


Индонезия обяви, че новата ѝ столица ще се нарича Nusantara, което на явански език означава "архипелаг". Парламентът одобри законопроект за преместване на столицата от Джакарта, която бързо потъва.


Идеята за изграждане на нова столица на остров Борнео на разстояние 1300 км от Джакарта беше предложена за първи път през 2019 г.


Критиците на идеята заявиха, че новото име може да бъде объркващо и че самото преместване не взема под внимание екологичните фактори.


Джакарта е станала пренаселена, замърсена и потъва с тревожни темпове поради прекомерното сондиране на подземни води. Градът, в който живеят над 10 милиона души, е разположен върху блатиста местност на големия остров Ява.


Замърсяването на въздуха и задръстванията в града са всеизвестен проблем. Министрите трябва да бъдат ескортирани от полицейски конвои, за да стигнат навреме за заседанията.


Изграждайки нова столица в Източен Калимантан, индонезийска провинция на остров Борнео, правителството се надява, че ще успее да свали част от напрежението от Джакарта.


Известен с джунглите си и популацията на орангутани, според последното преброяване богатият на полезни изкопаеми Източен Калимантан е дом на едва 3,7 милиона души.


В речта си пред парламента във вторник министърът на планирането Suharso Monoarfa заяви:

"Новата столица има определяща функция и е символ на идентичността на нацията, както и нов икономически център."

Критиците на преместването обаче твърдят, че изграждането на новия град ще доведе до разширяване на плантациите за палмово масло и изсичането на дървета в район, богат на разнообразна дива природа и буйни тропически гори.


Представители на коренното население на Борнео също изразиха своята загриженост по-рано, като заявиха, че тяхната околна среда и култура могат да бъдат застрашени от преместването на столицата.


Обявяването на името на новия град също предизвика дебати в социалните медии.

Някои заявиха, че новото име може да се окаже объркващо, тъй като Nusantara е стар явански термин, използван в Индонезия за обозначаване на цялата държава на архипелага.


Министърът на планирането заяви, че новото име на столицата е избрано от президента, защото отразява географията на Индонезия и е емблематично в международен план.


Преместването ще струва около 466 трилиона рупии (32,4 млрд. долара; 23,8 млрд. паунда) и ще бъде един от най-големите инфраструктурни проекти, които индонезийското правителство някога е предприемало.


Индонезия не е първата държава, която променя столицата си - Бразилия, Пакистан и Нигерия също преместиха своите столици в новопостроени и планирани градове.


Източник: BBC

Kommentare


bottom of page