top of page
  • Team BKNews

Индия или Бхарат: какъв е спорът относно името на страната?

Актуализирано: 28.10.2023 г.


Скандал обхвана Индия, след като правителството на премиера Narendra Modi нарече страната Бхарат в официални покани, като остави мнозина да се чудят дали името ще бъде сменено.


В поканите за вечеря, изпратени във вторник на гостите, посещаващи срещата на Г-20, Droupadi Murmu е наречен "президент на Бхарат", вместо какво обикновено "президент на Индия".


В същия ден в туит на високопоставен говорител на управляващата партия Bharatiya Janata (BJP) се казва, че Modi посещава среща на Асоциацията на страните от Югоизточна Азия (АСЕАН) в Индонезия като премиера на Бхарат.


В конституцията си най-населената страна в света е позната като Индия и Бхарат. Hindustan е друго име на страната. Трите имена се използват взаимозаменяемо официално и от обществеността.


По света обаче Индия е най-често използваното име.


Защо „Бхарат“ предизвика противоречия?

Откакто бяха изпратени поканите за Г-20, критиците на правителството обвиниха, че правителството на Modi и BJP планират да променят името само на Бхарат.


Името е санскритски термин, открит в писанията, написани преди около 2000 години. Отнася се за двусмислена територия, Bharatavarsa, която се простира отвъд днешните граници на Индия и може да се е разширила до днешна Индонезия.


BJP вече са преименували градове и места. Критиците казват, че новите имена са опит за изтриване на моголите от индийската история, които били мюсюлмани и управлявали субконтинента почти 300 години.


Какво предстои?

Индийското правителство свика специална сесия от 18 до 22 септември, но без да обяви какъвто и да е дневен ред, което доведе до спекулацията, че ще се използва за смяна на името.


Но някои правителствени служители като министъра Arunag Thakur отхвърлиха идеята като „слухове“, разпространявани от опозицията.


Източник: Ал Джазира

Comments


bottom of page