top of page
  • Sakura

В търсене на глобална к-поп група: A2K срещу Dream Academy


С всеки изминал ден к-попът става все по-популярен по света и границите му отдавна не са само в Азия. Разбира се, това означава, че компаниите трябва още повече да внимават с подбирането на членове и да се стремят много широк спектър от хора да се припознават в музиката.


Създаването на к-поп група с членове от целия свят е поредната смела стъпка в индустрията, която ще промени много неща. Ето защо ще се опитаме да сравним два такива проекта, които нашумяха напоследък – A2K на JYP Entertainment и Dream Academy на HYBE.


Представяне

A2K е съвместен проект на JYP Entertainment и Republic Records, който цели създаването на американска к-поп група. Първият етап от състезанието се състоеше от пет кастинга, след което избраните участници трябваше в рамките на седмица да попълнят празната си висулка, като всяко празно място отговаряше на определено умение. Следващият етап беше в Корея, където се избраха окончателните членове. Състезанието се проведе от 13 юли до 21 септември, а групата се казва VCHA.


Dream Academy е проект на HYBE и Geffen Records, който цели създаването на шестчленна група. Участниците са общо 20, а разликата е, че участие в елиминирането имат и зрителите, които могат да гласуват в Weverse и YouTube след съответните мисии. Проектът започна на 1 септември и ще свърши на 17 ноември.Участници

В A2K участниците можеха да бъдат само от Канада или Америка. Много от кандидатите за момичешката група, включително и финалните избрани, имаха недостатъци в изпълненията – някои от тях се справяха по-добре в танците, а други – в пеенето, при други проблемът не се криеше в нито едното, а беше по-скоро въпрос на предаване на емоция. Въпреки това винаги даваха всичко от себе си, което накара публиката да им симпатизира лесно.

Членовете на VCHA са от 13 до 18-годишна възраст, поради което много хора изразиха притеснението си, че по-зрели концепции биха били невъзможни за тях и следователно групата няма да получи необходимото внимание от чуждестранни зрители, които не са активни к-поп слушатели.


За разлика от A2K, в Dream Academy участниците не са само от Америка (има от страни като Швейцария, Беларус, Филипините, Аржентина, Словакия и още много други) и възрастта им варира от 14 до 21 години. По самите изпълнения и коментарите на журито също си личи, че може би HYBE целят създаването на група с по-зряла концепция от A2K и се опитват да избягат от клишетата на к-попа.Оценяване

В A2K както на кастингите, така и при същинското състезание участниците се избират главно от основателя на компанията – Park Jin-young – като взима предвид мнението и на други експерти в компанията. Park Jin-young е добре познат в индустрията с това, че е взискателен, но по време на предаването зрителите се убедиха в професионализма му.


Докато ги оценява, той винаги дава на участниците градивна критика на място, а съветите му са не само полезни за тях, но и интересни за странично лице като зрителя.


В Dream Academy оценяването е комбинация от мнението на съдиите и вота на феновете. След изпълненията журито обсъжда членовете без тяхното присъствие и прави процеса недостатъчно полезен за тях. Мненията също са доста смътни и не дават ясна представа къде точно грешат членовете (например уточняване на сгрешена техника в танците или пеенето). Освен това присъстват гост съдии – те обаче често се изказват извън компетенцията си и оставаме с впечатление, че наблюдават изпълненията повече като зрители, отколкото като експерти.


Формат

A2K следва типичния формат на шоу за оцеляване, но изглежда достатъчно автентично, че зрителите да могат добре да усетят характерите на участниците, техните стремежи, трудности и радости. Отделено е необходимото време, в което да ни бъдат показани репетициите, отношенията между членовете и мислите им. Това кара публиката много по-лесно да се интересува и занапред от тяхното бъдеще като група. Що се отнася до цялостния вид на шоуто, няма нещо по-различно в сцената или изпълненията и въпреки това задържат вниманието.


Dream Academy следва доста необичаен модел, именно заради това е възможно дори да не сте знаели за съществуването на формата досега. Тук няма конкретни епизоди (а клипове с изпълненията и други, по-кратки, за представяне и репетиции), а времето, отделено за запознаване с участниците, е незначително.


Нещо повече, голяма част от видеата са съсредоточени повече върху възхищението им към самата корейска култура и звучат повече като туристическа реклама, отколкото като част от ежедневието на участници в подобно състезание.


За съжаление, връзката между феновете и участниците е много слаба и те често не могат да разгадаят какви са характерите на членовете. Често в коментарите на съдиите се споменава колко са израснали определени участници, но ние не го виждаме.

От една страна, така феновете могат да се съсредоточат да гласуват изцяло заради таланта и да бъдат по-обективни, но от друга, вотът е фокусиран повече върху страната, от която е участникът.


Вероятно форматът е такъв, защото се очаква по-подробен документален филм за Dream Academy да излезе през 2024 г., но тъй като гласуването е сега, популярността е важен фактор.


Все пак най-новото видео е стъпка напред в това отношение, защото показва момичетата в непринудена среда, докато не само се забавляват, но и споделят за произхода си и впечатленията си от първата мисия и класирането.

Трябва да се признае обаче, че качеството на продукцията е много високо, както се и очаква от компания като HYBE – от заснемането на изпълненията на участниците до арт филма, който изглежда, сякаш е вече на дебютирала група.


Тъй като компаниите са HYBE и JYP, нямаме съмнение, че групите ще са популярни, но форматите са специални дори само заради факта, че в тях няма само корейци. Остава само да чакаме с нетърпение каква ще е музиката им.

Comments


bottom of page