top of page
  • albenacacheva

От Hybe заявиха, че компанията ще гарантира независимостта на SM след сделката


Според източници от музикалната индустрия Park Ji-won, главен изпълнителен директор на Hybe, е заявил, че компанията му ще гарантира независимостта на конкурента си SM Entertainment, дори след като стане неин главен акционер, и че основателят на SM Lee Soo-man няма да участва в управлението.


Според източниците Park е направил тези забележки по време на брифинг за служителите на Hybe, проведен в понеделник, след като миналата седмица компанията обяви, че ще придобие 14,8% дял в SM Entertainment, за да стане най-големият ѝ акционер.

"Ние уважаваме наследството на SM", е цитиран да казва Park по време на срещата.
"Ще гарантираме независимостта на SM...Hybe вече е доказала стойността на своята мултилейбълна система".

Той също така подчерта, че неговата компания ще помогне на SM да запази и разшири собствената си стойност, според източниците.

Що се отнася до бъдещия път на бащата на к-попа - Lee, Park заяви:

"Няма да има участие в управлението и продукцията от страна на Lee. Той няма да взима повече хонорари."

След това Park прогнозира, че "основните стълбове на к-поп индустрията ще могат да се възползват от синергичния ефект (от плана за придобиване)", след като определи феновете, артистите и служителите на двете компании и к-поп индустрията като "основни стълбове".


Това е първият път, в който Park споменава публично плана на компанията си да придобие SM.


В петък Hybe, компанията, която стои зад световната к-поп сензация BTS, изненадващо обяви, че ще придобие 14,8% дял в SM от Lee за 422,8 млрд. вона (335,8 млн. долара), за да стане най-големият ѝ акционер.


Тя също така предложи да закупи акции на SM, притежавани от миноритарни акционери, като се стреми да закупи до 25% от конкурентната агенция в очевиден опит да си осигури управленски права.


Планът за придобиване обаче предизвика остри критики от страна на SM.

"Ние се противопоставяме на всички агресивни външни опити за сливане и придобиване на компанията, включително на Hybe", се посочва в изявление на SM.

През последните години Lee е в спор с настоящото ръководство на SM по въпроси, свързани с бизнес отношенията на компанията с неговата частна компания.


Той не е заемал никаква официална длъжност в SM повече от десетилетие, но според съобщеното е упражнявал значително влияние в управлението и обучението на к-поп изпълнителите на компанията.


Певецът, превърнал се в музикален продуцент, основава компанията през 1995 г. и стои зад продуцирането на нейните водещи изпълнители, сред които H.O.T., S.E.S., BoA, Girls' Generation, EXO и много други.


Източник: The Korea Times

bottom of page