top of page
  • Team BKNews

Хуаранг: Пазители на славата в историята на Южна Корея

Актуализирано: 1.06.2023 г.

Дълбоко в прегърнатите от магия исторически корени на Южна Корея лежи историята на хуаранг - великите пазители на славата. Техният разкошен свят, изпълнен с епични подвизи и благородни идеали, е вдъхновение за душата и показател за безкомпромисната постоянност на корейския дух. Превърнати в символ на мощ и отдаденост, Хуаранг ни предлагат поглед към един период, когато славата и честта били ценности, които дирижирали живота и бъдещето на цяла нация.

"Хуарангите - свещи в мрака, звезди на небето, искри от славата на Южна Корея."

Хуаранг е дума, която буквално означава "цветни рицари" или "цветни момчета". Те били младежи от благородно потекло, обучавани в бойни изкуства и лидерство, за да защитават корейската държава и корейския народ. Хуарангите станали известни със своята изключителна смелост, възпитание и духовност.


През периода на Шила Хуарангите били носители на надеждата за отбрана и просперитет на нациите. Те се превърнали във важна сила за обществото, което често било разкъсвано от войни и конфликти. Обучавани в бойните изкуства и стратегии, хуарангите са били водачи и герои в битките.


Не само били изключителни воини, но и са се стремели да развиват своите духовни и морални качества. Те се ръководили от етични принципи и качества като честност, доблест и преданост. Хуарангите били образец на благородство и създавали идеал на истински герои в корейското общество.


Хуарангите оставили неизличима следа в историята на Южна Корея. Техният боен дух, преданост и благородство продължават да въздействат и вдъхновяват хората дори до днес. Те са били пазители на славата на нацията, защитавали корейската култура и идентичност. Хуарангите са пример за почит, смелост и етични ценности, които трябва да се пренасят от поколение на поколение.

"Хуарангите са били не само военни, но и духовни лидери, които са се стремели към идеалите на чест, доблест и превъзходство." - Ю Хак Сон

Хуарангите оставили и отпечатък в културата и изкуството на Южна Корея. Те били покровители на поезията, музиката и танците, превръщайки ги във важна част от националното наследство. Създали са идеал на красота и изящество, внушавайки високи ценности и хармония в обществото.


"Хуарангите са ни оставили наследство на смелостта и отдадеността, които трябва да продължим да следваме и да се вдъхновяваме от тях в нашите животи." - Ким Юнг Хи

Дори днес, хуарангите остават символ на южнокорейския национален дух и гордост. Историята им ни учи за важността на смелостта, предаността и духовното величие. Те ни представят пример как силата на характера и вярата в идеалите могат да променят света около нас.


Някои сериали и филми, които ще ви харесат, ако сте любопитни за хуарангите и/или историята на Корея:

1. "Hwarang: The Poet Warrior Youth"

"Hwarang: The Poet Warrior Youth" - популярна историческа драма, която разказва за група млади благородници, наречени "хуаранги", които се обучават в битки, личностно израстване и любовта. Сериалът е излъчван през 2016 година.


2. "The Flower in Prison"

Историята разказва за талантливо момиче, отраснало в затвора, която придобива невероятни умения и мъдрост. Сериалът представя гордото наследство на Чосон от закони за човешките права.


3. "Queen Seondeok"

Историята на красива кралица, която се отказва от любовта си, за да спаси хората. Базиран е на реалния живот на кралица Сондок, който управлявала Шила.


Историческият сериал се върти около конспирацията на престолонаследника Sa Do. Войнът Baek Dong Soo е истинска фигура, създала наръчник по бойни изкуства в Чосон. Неговата група защитава краля от мистериозна организация, която планира да го убие.


5. "The Crowned Clown"

Чосон е в състояние на хаос заради въстания и борба за власт. На мястото на краля, който търси как да избегне убийството си, е доведен клоун на име Ha Sun.


6. "Ruler: Master of the Mask"

Историята на принц Lee Sun, който се бори с общността Pyeonsuhwe, държаща абсолютна власт над кралството и контролираща водата чрез приватизиране. Драмата включва романтика, екшън и политика, докато престолонаследникът се бори от името на обикновените хора, а Han Ga Eun се влюбва в него, вместо да отмъсти за убийството на баща си.


7. "Empress Ki"

"Empress Ki" - исторически сериал, базиран на реалната история на императрица Ки, която въздейства върху политиката и събитията през Корьо и Южна Шила. Чрез хуарангите се разкриват интересни истории и отношения. Сериалът е излъчен през 2013-2014 година.


През 1636 година крал Injo се укрива в планините, за да избегне да стане част от династията Qing.


9. "The Throne"

Развива се в 18 век, когато дългоуправляващият крал Yeongjo взема крайни мерки, за да се справи с наследника си – сина си Sado.


10. "The Princess and the Matchmaker"

Принцеса, която е опитна в бойните изкуства, отхвърля четиримата си потенциални ухажори и тръгва да търси мъж, достоен за нейната ръка.

bottom of page