top of page
  • albenacacheva

Вследствие на масовата продажба на к-поп дискове се създават планини от пластмасови отпадъци


Въпреки че к-поп компактдисковете все още се продават в големи количества в Корея, те се превръщат и в огромно количество пластмасови отпадъци. Купувачите очевидно ги изхвърлят, защото не искат самите дискове. Това, което искат, са различните бонус материали, включени в албумите и синглите.


В сряда местна екологична група излезе с изявление, в което се разглежда този проблем и се изисква от к-поп агенциите да прекратят тези маркетингови техники, които само увеличават натиска върху проблема с управлението на отпадъците в страната.


Позовавайки се на мартенския доклад на Корейската агенция за защита на потребителите, екологичната група заяви, че през 2022 г. са били продадени над 77 милиона к-поп компактдиска, което надхвърля данните от предходната година. Въпреки това само 5,7% от к-поп феновете са заявили, че са купили дисковете, за да слушат песните през последните две години, което предполага, че повечето от тях не се интересуват от слушането на музика чрез CD.

"Въпреки този факт компаниите издават различни версии на една и съща песен в отделни албуми и включват случайни артикули във всеки албум. Те дори не разкриват спецификациите на тези стоки в подробностите за продукта с цел да привлекат купувачите и да ги насърчат да купуват повече албуми от любопитство", се посочва в изявление на Корейската федерация на движенията за опазване на околната среда (KFEM).

То е написано съвместно със Community IT, който е базиран в Сеул.

К-поп албумите вече се предлагат с разнообразни подаръци като фотокарти, плакати, пощенски картички и стикери, които варират в зависимост от артикула, което означава, че феновете не знаят какво ще получат, докато не отворят албума. Например албумът на Stray Kids може да съдържа две фотокарти, избрани на случаен принцип от 24 вида, докато албумът на IVE включва три произволни фотокарти, всяка от които идва от три различни комплекта, състоящи се от по шест карти.


KFEM заяви, че компаниите дори даряват стотици компактдискове на центрове за социални услуги в страната, което кара някои от центровете да се оплакват, че компактдисковете се превръщат в отпадъци, и да искат от компаниите да спрат да ги даряват.

"Съществуват албуми с възможност за изтегляне, които биха могли да бъдат алтернатива. Но за да се реши проблемът из основи, компаниите трябва да спрат с тези маркетингови стратегии с произволни картички", заяви организацията.

По данни на Корейската агенция за защита на потребителите продажбите на компактдискове на вътрешния пазар са се увеличили от 25 милиона през 2019 г. на 42 милиона, 57 милиона и 77 милиона през следващите години. Агенцията проучи 50 различни албума, издадени през последните две години, и установи, че повечето от тях съдържат различни случайни стоки. Те също така установиха, че над 57 % от потребителите на тези компактдискове са ги купили заради стоките.

"Най-голямата причина за увеличението на продажбите изглежда е фендъм маркетингът на компаниите, който подтиква к-поп феновете да събират повече случайно избрани стоки чрез покупката на албуми", заявиха от агенцията.

Източник: The Korea Times

bottom of page