top of page
  • Sakura

8 индийски филма, които се фокусират върху образованието


Знанията са онзи щит, който никой не може да ни отнеме и може да ни предпази от всяко неизгодно положение, в което се намираме. Образователната система обаче е друг въпрос и докато навсякъде се търсят решения как тя да извади най-доброто от учениците, без да ги обезкуражава, Индия продължава да се изправя пред два основни проблема – от една страна, нивото на неграмотност в страната е около 25%, а от друга, 63,5 процента от индийските студенти са подложени на академичен стрес. Днес ще разгледаме такива индийски филми, които засягат подобни важни теми:


Taare Zameen Par (2007)

Филмът проследява историята на 8-годишно дете с дислексия, което се сблъсква с неразбирането на учителите си и родителите си, които го пращат в пансион заради ниски оценки в училище. Те не успяват да осъзнаят корена на проблема и да видят, че детето всъщност има талант в рисуването, докато не се появява нов учител.


Taare Zameen Par ни показва колко лесно можеш да разрушиш крехката психика на едно дете и да го накараш да се чувства като неудачник, ако не повярваш в него, за да видиш силните му страни, и не се съобразиш с нуждите му. Няма добри и лоши деца, защото всички са специални и не е необходимо да опитват да се вписват в някакви рамки.


3 idiots (2009)

3 idiots е съсредоточен върху недостатъците на образователната система, която изисква да зубриш всичко като по сценарий, вместо да проявяваш критично мислене. В страна, в която само професии като доктор и инженер биват признати за достойни от възрастните, натискът върху студентите може да доведе до фатален край. Тримата "идиоти" обаче отказват да робуват на система, която не иска да види индивидуалните им качества, поради което често са обект на присмех и недоверие, но във филма ще се насладите и на едно приятелство, по-силно от амбицията и правилата.


Super 30 (2019)

Продукцията се върти около талантлив математик, който е приет в един от най-престижните университети, но не успява да учи там заради финансови затруднения. След време самият той става учител и започва да преподава на бедни ученици, които не могат да си позволят частни уроци. Постепенно той им показва как да се борят за мечтите си и да не се срамуват от това, което са.


Филмът е базиран върху истинската история на Ананд Кумар, който основава Super 30, за да помогне на ученици да преминат изпита за Индийския институт по технологии.


Hichki (2018)

Hichki е друг филм, който показва как един добър учител може да повлияе на целия ти живот. Той разказва за учителката Naina Mathur, която страда от синдрома на Турет. По стечение на обстоятелствата тя трябва да преподава на клас, пълен с проблемни ученици. С времето те ѝ се доверяват и придобиват увереност в себе си.


Hindi Medium (2017)

Остроумната сатира проследява обикновена двойка, която е решена да даде най-доброто образование на дъщеря си. Родителите си проправят път към елита на Делхи и са готови на всяка цена да я запишат в английско училище.


Why Cheat India (2019)

Коментар върху пропуските в индийската образователна система и по-конкретно за това как всичко си има цена прави и Why Cheat India. В него мъж плаща на бедни, но умни студенти, за да помогнат на богатите с приемните изпити. Независимо колко развити са технологиите, такива измами са все още реалност в обществото.


English Vinglish (2012)

Знанията не приключват със завършването на училище и/или университет и главната героиня в този филм е доказателство за това. Домакинята Shashiвсеки ден е подигравана от мъжа си и дъщеря си, че не разбира английски, което я подтиква да се запише на уроци. Представена е социалната изолация, която хората, особено жените, изпитват, когато им липсва някакво знание.


Dasvi (2022)

Друг филм, който демонстрира, че никога не е късно да се обогатиш, както и че образованието може да промени мисленето на човек към по-добро, е Dasvi. Той разказва за необразован политик, който решава да завърши средното си образование.

Comments


bottom of page