top of page
  • albenacacheva

Герои и сърцераздирателни истории, които се разпространиха в мрежата след тайфуна Хинамнор


Тайфунът Хинамнор опустоши южната част на Южна Корея, като изкорени дървета и наводни домове. Към сряда вечерта 11 души са загинали, а един е в неизвестност. С продължаването на спасителните дейности вниманието на обществеността привлякоха както трогателни, така и сърцераздирателни истории.


28-годишен шофьор на тежкотоварен автомобил беше приветстван от обществеността за това, че е изтеглил осем автомобила, попаднали в капана на наводненията в Кьонджу, провинция Северен Кьонсан, един от градовете, засегнати най-тежко от супер тайфуна. За героичните си постъпки той си спечелва прозвището "Аквамен от Кьонджу".


Истинското му име е Gu Kang-min, гражданин на Кьонджу, чиято професия е шофьор на тежкотоварен автомобил. Във вторник той имал почивен ден заради тайфуна, затова обикалял със собствения си джип, за да помага на бедстващи. Благодарение на хобито си да шофира автомобили с висока проходимост, той е разполагал с цялото необходимо оборудване да окаже помощ.


След около час той открил шофьор, заклещен в наводнен автомобил, който изтегля на безопасно място. През този ден той спасил общо осем превозни средства, вариращи по размер от малки автомобили до кемпери, от наводнените пътища в близост до магистралата Gyeongbu.

"Работя като шофьор, така че разбирам съзнанието на шофьора повече от всеки друг. Не можех просто да подминавам автомобили и шофьори, които се нуждаят от помощ. Мисля, че да помагам на другите се превърна в навик благодарение на клуба по офроуд, в който ходя. Надявам се, че катастрофи като тази няма да се случат отново, но ако се случат, ще бъда отново на мястото на инцидента", каза той.

На остров Чеджу така наречените "Отмъстители със самосвали", кръстени на популярните герои "Отмъстителите" на Марвел, са еквивалент на вдъхновения от DC Аквамен от Кьонджу.


Те се появиха в понеделник в Seongsan, най-източния район на курортния остров. За да предотвратят щети от силните ветрове по време на тайфуна, няколко шофьори паркират своите самосвали пред магазини с големи стъклени витрини, за да ги защитят. Камионите предпазват магазините през целия ден в понеделник, когато ветровете са най-силни, а на следващия ден са преместени на друго място.


Собствениците на магазините казват, че щетите са щели да бъдат огромни, ако прозорците не са били защитени от силния дъжд и вятъра. Но благодарение на камионите, тежащи над 25 тона, тези магазини са устояли благополучно на тайфуна.


Още героични истории бяха съобщени в Сеул. В понеделник двама полицаи от полицейския участък Guro спасиха жена, попаднала в капана на потока Dorim.


Отнесена от внезапен прилив на вода, тя се държала здраво за голям клон на дърво, като само лицето и ръцете ѝ били над водата, когато полицаите пристигнали на мястото. Само шест минути били необходими на полицията, за да получи сигнала за помощ, съобщиха от полицията.


Във вторник полицията в сеулския квартал Dongdaemun също успешно евакуира 15 жители, веднага след като установи, че стена се е срутила върху газопровод. Служителите на газоразпределителната компания прекъсват подаването на газ и елиминират възможността за изтичане на газ, след което жителите са евакуирани безопасно.

Наред със стоплящите сърцето истории има и трагични, които разтърсиха обществеността.


Спасители са открили девет изчезнали души в наводнения подземен гараж на жилищна сграда в южния крайбрежен град Похан, провинция Северен Кьонсан. Двама от тях са били живи, а други седем са били намерени мъртви. Една от оцелелите е 52-годишна жена, идентифицирана само с фамилията си Ким.


В сряда тя слязла в подземния гараж на апартамента си, след като чула съобщение, че жителите, които са паркирали автомобилите си там, трябва да ги преместят.


Петнадесетгодишният ѝ син я последвал, тъй като се притеснявал за безопасността на майка си на фона на проливния дъжд. Тя оцелява след наводнението на подземния гараж, но по-късно синът ѝ е намерен мъртъв.


Източник: The Korea Times


Comments


bottom of page