top of page
  • bknsashka

Как Южна Корея помага на бежанците от Афганистан?

Актуализирано: 27.11.2021 г.

Внимание: статията може да съдържа чувствителна информация!Много страни се включиха в евакуацията на хората в Афганистан, тъй като страната е атакувана. Според Pentagon и Афганистанското министерство на общественото здраве е имало множество атентати извън летището в Кабул, при които най-малко 60 души са загубили живота си. Условията за сигурност продължават да се влошават, тъй като талибаните завземат властта и американските войски са изтеглени.


В резултат на това държавите, включително Южна Корея, помагат по най-добрия начин. В четвъртък, 26 август, 390 афганистански бежанци със семействата си пристигнаха в Южна Корея в две групи с военен самолет. На следващия ден те бяха приети в Националния институт за развитие на човешките ресурси, временен приют в Jincheon, окръг Северен Chungcheong, намиращ се на около 91 километра от Сеул.


Афганистанско семейство пристигащо в международното летище IncheonБанерът гласи: „Ще споделим вашата болка. Имайте приятен престой, докато сте тук.” пред Националния институт за развитие на човешките ресурси на 27 август 2021 г., приветстващ афганистанските бежанци.Сега Южнокорейците изразяват своята благодарност и подкрепа за това, че Jincheon приема афганистанските бежанци с наличните си ресурси. Веднага след като бежанците пристигнаха, трафикът в Jincheon Mall (известен също като JC Mall), организация с нестопанска цел, управлявана от окръжната служба, се увеличи значително.Оказа се, че много хора пазаруват от уебсайта, който основно продава селскостопански продукти като плодове, зеленчуци, зърнени храни и ориз. Според окръжните служители уебсайтът не е в състояние да работи поради големия брой поръчки и в крайна сметка беше публикувано известие в неделя. Те разкриха, че са получили приблизително 1500 поръчки от петък, което е над 20 пъти повече от обичайните им поръчки за уикенда.


Окръжната служба заяви:

За да избегнем максимално забавянето на доставките, неизбежно взехме решението да спрем временно получаването на поръчки. Повечето от продуктите на Jincheon Mall се произвеждат от време на време, вместо да се продават с фиксирано голямо количество. Поръчките вече са надвишили дневния ни производствен капацитет.


От софтуерната компания Izensoft, която поддържа онлайн магазина, също заявиха:

Временното спиране на сайта стана необходимо поради забавянето на доставките. Ще възобновим работата му в 22 ч., 2 септември, четвъртък.


В допълнение към увеличаването на поръчките, направени чрез уебсайта, служител на окръжна служба заяви, че са получили много благодарствени съобщения. Това не е първият път, когато Jincheon Mall получава увеличение на продажбите от свои съграждани. След като 200 южнокорейци бяха евакуирани от Ухан, Китай, по време на епидемията от COVID-19, същата подкрепа получи и окръгът за оказаната помощ.


Министерството на правосъдието разкри някои от техните начини за подпомагане на афганистанските бежанци по време на престоя им в Южна Корея. В продължение на две седмици те ще бъдат под карантина в съоръжението Jincheon. След това в продължение на 6 седмици те ще получават курсове, включващи културно образование и изучаване на корейски език, за да подпомогнат прехода им към живот в друга държава.Южна Корея е предимно в подкрепа на пътя на афганистанските бежанци към безопасен и здравословен живот. Според проучване на Ealmeter, 68,7% са съгласни с правителствения план за предоставяне на визи на бежанците, за да продължат да живеят в Корея.


В същото време Министерството на правосъдието е предоставило краткосрочни визи C-3, тъй като афганистанските бежанци са „лица със специални заслуги“. Освен това те са в процес на промяна в „наредбата за прилагане на Закона за имиграционния контрол“, така че да могат да предоставят на евакуираните визи F-2, които позволяват на притежателите им да работят и живеят в Корея до пет години. Ще им бъде предоставена и възможност да кандидатстват за визи F-5, позволяващи постоянно пребиваване в страната.Източник: Koreaboo

Comments


bottom of page