top of page
  • bknmoni

Проливни дъждове в Сеул наводниха гари, потопиха превозни средства; има жертви


Няколко района в Сеул бяха наводнени в понеделник (8 август), след като проливен дъжд удари столицата на Южна Корея, потапяйки превозни средства и предизвиквайки евакуации. Снимки и видеоклипове, разпространявани в социалните медии, показват наводнени пътища с пътуващи, борещи се с дъжда, както и вода, която се стича по стълбите на подземна гара.



Потребител в Twitter казва, че е имало прекъсване на електрозахранването в района на Gangnam. Според Yonhap до 170 мм дъжд е паднал над централния регион на страната в понеделник, включително района на столицата. В Сеул паднаха 90,5 мм дъжд към 20 ч. местно време. Районът Dongjak в южен Сеул също регистрира 137 мм дъжд за един час. Съобщава се, че това са най-лошите валежи от десетилетия насам.





Корейската метеорологична администрация по-рано издаде предупреждение за проливен дъжд в Сеул, западния пристанищен град Incheon, северните части на провинция Gyeonggi и северната провинция Gangwon. Според Yonhap силният дъжд е причинил наводнения и спирания на тока в някои региони. Жителите на ниските райони бяха евакуирани, докато участъци от линиите на метрото бяха принудени да спрат. Сеулската транспортна оперативна и информационна служба съобщи в Twitter около 22:10 ч., че пътят Yangjae-daero е наводнен и че превозните средства не могат да преминат. Снимка на кръстовището показва голямо задръстване.


Съобщение за обществена безопасност, изпратено до жителите на Сеул около 23:10 ч. местно време, предупреждава за потенциални свлачища. Хората, живеещи в близост до горите, също бяха посъветвани да се евакуират като предпазна мярка.



Съобщава се още за най-малко 7 смъртни случая, 9 пострадали и 6 изчезнали души.


Източник: CNA

bottom of page