top of page
  • Team BKNews

Ръст на престъпленията от омраза срещу азиатските американци


Обиди, отбягване и нападения са сред близо 3 800-те престъпления от омраза срещу азиатските американци и тихоокеанските острови в цялата страна през последната година, съобщава Stop AAPI Hate.


Stop AAPI Hate е създадена през март миналата година, за да се предотврати дискриминацията по време на пандемията. Те събират данни за престъпления от омраза и тормоз срещу азиатските американци и тихоокеанските острови в САЩ.


Според статистика, пусната във вторник, организацията казва, че са били докладвани 3 795 инцидента между 19 март и 28 февруари. Въпреки това може да са много повече, защото не всички са докладвани.


Това стана ясно същият ден, в който осем души, шестима от тях азиатци, бяха убити при стрелба в три салона за масажи в американския щат Джорджия. Stop AAPI Hate нарекоха престрелките „неизразима трагедия“ за семействата на жертвите и азиатско-американската общност, при която се наблюдава ръст на расистки атаки.


Престрелките само ще изострят страха и болката, които азиатско-американската общност продължава да понася.

Инцидентите, събрани от AAPI Hate, включват предимно словесен тормоз, или около 68 процента от докладваните случаи, докато умишленото избягване на азиатските американци е около 20 процента. Около 11% е физическото насилие, се казва в доклада.


Активисти и избрани служители казват, че атаките са подхранвани в началото на пандемията от бившия президент Доналд Тръмп, който често използвал расистки език, за да говори за коронавируса.


Stop AAPI Hate казва в доклада си, че някои от хората, които съобщават за инциденти с омраза, споделят, че са били оплювани или върху тях е кашляно. Един човек например, тихоокеански островитянин, съобщава, че докато говорел на чаморо в търговски център в Далас, една жена се изкашляла, казвайки: „Вие и вашите хора са причината, поради която имаме Корона“ и „върнете се с лодка обратно до вашия остров“.


Китайците съставляват най-голямата етническа група (42,2%), която съобщава, че е преживяла омраза, последвана от корейци, виетнамци и филипинци.


Повечето от инцидентите са станали със жени на работните им места или по улиците. Събитията включват нарушения на гражданските права като дискриминация на работното място или отказ от услуга и тормоз онлайн.


Бележка, публикувана от Асоциацията на азиатските журналисти в сряда, отбелязва, че антиазиатският расизъм е сложен и „остава исторически невидим“.


В изявлението, публикувано от комитета на асоциацията MediaWatch, се казва, че журналистите трябва да внимават да не използват език, „който може да подхрани хиперсексуализацията на азиатските жени, което е свързано с насилие и дискриминация“.


Източник: The New York Times

bottom of page