top of page
Sakura

Сейко Хашимото оглави Организационния комитет на Олимпийските игри в Токио


Сейко Хашимото, 56-годишна, официално беше избрана да застане начело на Организационния комитет на Олимпийските игри в Токио. За да запази политическа неутралност, напусна позицията на олимпийски министър. Тя каза:

Остават само пет месеца до Олимпийските игри в Токио и трябва да осигурим безопасността на Япония и света. Най-важното нещо е превенцията на коронавируса.

Самата Хашимото е участвала седем пъти на Олимпийски игри (четири зимни и три летни) и е бивша състезателка по бързо пързаляне с кънки и колоездене.


Тя замени Йоширо Мори, който подаде оставка миналата седмица, след като отправи сексистки коментари, които от своя страна доведоха до международен отзвук. Той заяви:

Ако увеличим броя на жените в борда, трябва да се уверим, че времето им за изказване ще бъде ограничено по някакъв начин. Те имат трудности да приключват, което е досадно. Сега имаме около седем жени в организационния комитет, но всеки разбира тяхната позиция.

Заемайки новата си позиция, Сейко Хашимото засегна и проблема с неравенството между половете и се фокусира върху проблемите на Комитета, който е доминиран от мъже, няма жени вицепрезиденти и има изпълнителен съвет, съставен от 80% мъже. В него работят около 3500 души.

Разбира се, много е важно какво Токио 2020 като организационен комитет ще направи за равенството между половете. Мисля, че ще бъде важно Токио 2020 да прилагат равенство. - Сейко Хашимото

Източници: Japan Times, AP, NHK World - Japan


コメント


bottom of page