top of page
  • Team BKNews

Юзуру Ханю се оттегля от състезателното фигурно пързаляне


Двукратният олимпийски шампион по фигурно пързаляне Юзуру Ханю обяви прекратяването на кариерата си във вторник по време на набързо организирана пресконференция в Токио, първата му от Зимните олимпийски игри в Пекин 2022 г. насам.


Нямаше сълзи, само усмивки, докато един от най-популярните японски спортисти сложи край на състезателната си кариера.

Реших да се занимавам професионално с фигурно пързаляне. Въобще не съм тъжен. Няма тъга. Искам да продължа да работя.
Но вече не съм ограничен в сферата на състезанията. Мисля, че вече мога да отведа фигурното пързаляне на различни места по различни начини

Ханю заяви, че е взел решението, докато е лекувал десния си глезен, който нарани преди свободната програма в Пекин.

Мога със сигурност да кажа, че няма да ми липсва напрежението на състезание, но се надявам да работя по-усилено от всякога, за да може хората да продължават с подкрепата към Ханю.
След Олимпийските игри в Пекин, когато се прибрах, не можех да се пързалям заради болката в глезена. Мислех си за всякакви неща, но усетих, че няма нужда да бъда на сцената завинаги.

Фигурист, който родом е от префектура Miyagi, е световно признат като един от най-добрите мъже фигуристи въобще.


Ханю, сега 27-годишен, слага край на кариера, започнала на 4-годишна възраст и приключила с четвърто място в Пекин след исторически опит за четворен аксел.

Ханю не е говорил за бъдещето си от Пекин насам. Миналия месец той завърши едномесечно турне на леда в Япония, през което не коментира пред медиите, но с новия наближаващ сезон трябваше решение да бъде взето и съобщено скоро и този ден се оказа вторник.


По време на кариерата си Ханю спечели всичко, което можеше да се спечели на леда.

Освен златните си медали, той си тръгва с две световни първенства, четири победи във финала на Гран При и шест национални първенства, включително миналогодишното, което спечели, за да продължи към Пекин.


През 2018 г. последва вторият му олимпийски триумф в PyeongChang. Той спечели и Нарадата за народна чест - най-високото отличие, присъждано на цивилни в Япония.

Въпреки всичките му постижения Олимпийските игри имат специално място в сърцето му:

Няма спор, че сред толкова много победи, съм тук, където съм, заради Олимпийските игри. Те бяха място, на което успях да докажа, че съм мечтал, че съм вложил усилия.
Даде ми доказателство, че съм живял.

Що се отнася до бъдещите му планове, Ханю не даде подробности, но каза:

Има много неща, които мисля, обсъждам и планирам в момента, но още не мога да навлизам в подробности.
Искам да направя шоу, подходящо за времената и такова, което ще бъде привлекателно за някой, който никога не е гледал фигурно пързаляне преди.
Искам да продължавам да се предизвиквам. Искам да направя четворен аксел пред всички. Все още мога да го осъществя, просто няма да е на състезателната сцена.

Източник: OlympicsComments


bottom of page