top of page
Sakura

Училището за идоли Hanlim Arts High е на път да затвори

Актуализирано: 6.04.2021 г.


Hanlim Arts High, едно от най-известните училища за изкуства, е на път да затвори. Популярни възпитаници на училището са: Taemin от SHINee, Mino от WINNER, Dahyun, Chaeyoung и Tzuyu от TWICE, Somi, Cha Eunwoo от ASTRO, Chaeryeong и Ryujin от ITZY и други.


Според новините пост, който призовава спасяването на учениците и учителите от учебното заведение, е бил качен на мястото за петиции към офиса в Сеул на Министерството на образованието.


Hanlim Arts High е специализирана гимназия за изкуства, която предлага уникални паралелки - за изпълнители, музикална, практическа музикална, моделиране в модния дизайн, видео продукция и още. Учениците могат да вземат диплома за средно образование, без да трябва да преминават GED*, и им дава възможност да придобият същите квалификации, както в обикновените училища.


Въпреки това, заради промяна в законите в образованието през 2007, частните институции вече не могат да предлагат образователни квалификации. Това е промяна, направена, за да бъде образователната система по-прозрачна. Следователно ако Hanlim Arts High не успее легално да стане от частна институция такава, която е призната от правителството, ще може да работи само докато сегашните ученици завършат, а през това време няма да могат да приемат нови. През 2021 Hanlim Arts High вече не успя да приеме новите ученици.


След скорошната смърт на председателя на Hanlim Arts High, учителите са притеснени, че училището ще затвори врати заради законите. Те обаче решили да повярват на ръководството и продължили да работят, въпреки че заплащането им е с 30% по-малко, отколкото средната заплата в страната на учителите. Тези месеци голяма част от тях напуснали училището, а друга в момента е в неплатен отпуск. Трети пък са приели намаляването на заплатата.


Петиционер обясни, че ръководството на училището отказва да направи промяната, тъй като това би разкрило дейностите им на обществеността. Според тях ръководителите поставят личната печалба над интереса на училището. Затова се надяват, че Министерството ще окаже известен натиск върху отговорните лица в името на учениците и персонала.


Представител от Министерството коментира, че преобразуването на Hanlim Arts High в държавно признат институт засега би било трудно, тъй като има някои проблеми с изземване на имущество, които трябва да бъдат решени, преди правителството да може да помогне.


*GED - Тестовете за общообразователно развитие са група от четири теста по различни предмети, които, когато бъдат положени, осигуряват удостоверение, че кандидатът за изпит притежава академични умения на ниво гимназия.


Източник: Koreaboo







Comments


bottom of page