top of page
  • Team BKNews

Косопадът се очертава като нов изборен проблем в Южна Корея


Lee Jae-myung, кандидат на управляващата Демократическа партия за изборите през март

Кандидатът за президент на Южна Корея Lee Jae-myung не е плешив. Въпреки това се радва на подкрепата на много плешиви гласоподаватели заради настояването му държавата да плаща за лечение на косопад.


Откакто предложението му стана ясно по-рано тази седмица, косопадът се превърна във водеща тема точно преди изборите за президент на Южна Корея, които предстоят през март, докато предишните избори се фокусираха върху ядрената програма на Северна Корея, отношенията със САЩ, скандалите и икономическите проблеми.


Онлайн общности за плешиви хора са пълни със съобщения, които подкрепят предложението му. Има обаче и силни критики, че това е популистка амбиция на кандидата да спечели гласове.


Lee каза пред репортери на 5 януари, че мисли, че лечението на косопада трябва да се покрива от националната здравноосигурителна система.

Моля, уведомете ни с какви неудобства се сблъсквате при лечение на косопада и какво трябва да бъде променено в системата. Ще ви представя перфектна политика за лечение на косопад. - написа той във фейсбук.

Някои критици нарекоха Lee опасен популист.

Идеята му може да изглежда като необходима стъпка за много хора, които се притесняват за косопада си, но това е сериозен популизъм, имайки предвид, че ще влоши финансовата стабилност на държавната здравноосигурителна система. - заяви консервативният вестник Munhwa.

В момента косопадът, свързан със стареенето и наследствени фактори, не се покрива от правителствената система. Лечението за загубата на коса се покрива само ако е причинено от определени заболявания.


Статии твърдят, че всеки един на петима южнокорейци страда от косопад.


Източник: CNA, AP


Comments


bottom of page