top of page
  • albenacacheva

Gucci ще проведе планираното модно ревю в кралския дворец Gyeongbok


Луксозната модна марка Gucci ще проведе модно ревю в кралския дворец Gyeongbok в Сеул, планирано за ноември, съобщи компанията в четвъртък, повече от седмица след като стана ясно, че събитието е отменено след спорове за неправилно използване на друг исторически обект в столицата.

"Ще представим колекцията Gucci Cosmogonie в сеулския дворец Gyeongbok на 1 ноември", се казва в съобщение на компанията.

Служители на Администрацията за културно наследство (CHA) също заявиха, че обмислят дали да не отменят събитието, което вече е получило одобрение от консултативната група на администрацията, отговаряща за проверката на заявленията за използване на културните ценности на страната.


Съобщението на Gucci дойде 10 дена след като източници от CHA заявиха, че модното ревю е било отменено, "защото не е било лесно да се продължи събитието" в момент, в който възникнаха спорове относно модните снимки в бившия президентски комплекс Cheong Wa Dae.

CHA беше подложена на критики, защото позволи на модното списание Vogue Korea да прави снимки, на някои от които моделите позират в пищни рокли на различни места в комплекса.


Снимките предизвикаха критики от някои личности от бившето либерално правителство и от нетизените за "подкопаване на националното достойнство" чрез използването на историческото място за снимки за модно списание.


В продължение на повече от седем десетилетия в Cheong Wa Dae се помещаваше президентската канцелария и резиденция, но през май президентът Yoon Suk-yeol премести кабинета си в района на Yongsan в Сеул, за да бъде по-близо до хората.


Оттогава Cheong Wa Dae е отворен за обществеността, като до края на юли е привлякъл близо 1,4 милиона посетители.


Според плана за модно ревю, представен миналия месец, Gucci кандидатства за използването на двореца Gyeongbok, главно средище на династията Чосон (1392-1910 г.) в центъра на Сеул, за представянето на последната колекция на творческия си директор Alessandro Michele, вдъхновена от съзвездията.


Наречена "Cosmogonie", модната колекция беше представена за първи път през май в италианския замък от XIII в. Castel del Monte, който се намира в провинция Puglia и е включен в списъка на световното културно наследство на UNESCO.


Компанията представи и план за популяризиране на историческата стойност на двореца Gyeongbok "като място, където се е изучавала астрономия на световно ниво" и темата на колекцията си чрез новото шоу, който CHA одобри при условие, че историческите факти трябва да бъдат проверени с помощта на експерти.


Източник: The Korea Times

bottom of page