top of page
  • albenacacheva

Искането на Гордън Рамзи за повече охрана в сеулското метро предизвика вълнение


Поведението на известния британски готвач Гордън Рамзи по време на тридневното му посещение в Сеул от 9 до 11 ноември за откриването на неговия фирмен ресторант предизвика вълнение, което продължи и след като той напусна страната.


Този път той беше в центъра на полемиката заради предполагаемото искане да се добави охрана при пътуването си с метрото в четвъртък.


Това беше безпрецедентно искане за сигурност, отправено от знаменитост по отношение на обществения транспорт, което дойде след трагедията в "Итеуон", отнела живота на 157 души при смъртоносно струпване на хора на 29 октомври.


Местните новини съобщават, че искането е предизвикало обществено възмущение от използването на обществени ресурси за защита на чуждестранна знаменитост.

Заинтересованите страни - Гордън Рамзи Корея, Полицейската агенция на Сеул (SMPA), Сеулското метро и Корейската железопътна корпорация (KORAIL) - обаче заявиха пред The Korea Times, че според тях ходът на събитията е бил погрешно разбран в медиите и е предизвикал неоправдана критика.


Пътуването с метрото на Рамзи е било "най-бързият и ефективен начин на транспорт" за британския готвач и организаторите в този ден. Маршрутът е бил изпълнен със събития и екипът не е можел да рискува неочаквани закъснения поради пътния трафик, което е често срещано явление в южните части на столицата, където Рамзи е пътувал с метрото.


Така компанията подаде молба до полицията за един час "съдействие за безопасност" по време на планираното пътуване на британския готвач с метрото от 11 ч., четвъртък, в съответствие с наръчника от британската си централа. Този международен наръчник, който е бил използван и за задграничните пътувания на Рамзи до други дестинации, включително Дубай, Сингапур и Малайзия, изисква от международните клонове да уведомяват предварително съответните правителствени агенции и организации за посещенията на ВИП личности на обществени места, за да се предотвратят проблеми с трафика и безопасността.


В съответствие с указанията в ръководството компанията е подала искането за комуникация със заинтересованите страни. В регистрирания документ не се споменава за разполагане на служители, но се изразяват опасения, че появата на чуждестранна знаменитост може да доведе до събиране на големи тълпи на обществени места. Полицията на метрополитена на Сеул, KORAIL и метрото на Сеул съобщи по същия начин на The Korea Times, неделя.


Искането на компанията е било препратено от полицията до сеулското метро и KORAIL, които са организациите, отговарящи за линиите на метрото, по които Рамзи се е движил в четвъртък.


Готвачът и помощниците му хващат влак по линия 2 от станция Jamsil в югоизточната част на Сеул, прехвърлят се на линия Suin-Bundang на станция Seolleung и пристигат на станция Seoul Forest. Маршрутът е дълъг осем гари и обикновено отнема около 23 минути. Линия 2 е под юрисдикцията на метрото в Сеул, докато KORAIL покрива линията Suin-Bundang.


В имейл, изпратен след 10 ч. сутринта, сеулското метро насърчава Гордън Рамзи Корея да използва алтернативен начин на придвижване, например личен автомобил, тъй като пътуването на готвача с метрото може да привлече големи тълпи и да предизвика задръствания, но тогава вече е твърде късно за британския готвач и неговите помощници, които следят графика от рано сутринта.


Сеулското метро разположи предварително на станция Jamsil петима служители, включително офицери и персонал на станцията, като смяташе, че компанията може да не се съобрази с предложението му и да се качи на метрото независимо от това. Това "не беше заради Гордън Рамзи, а беше предпазна мярка срещу евентуално събиране на тълпа", заяви служителят.


KORAIL постави четирима свои служители на патрули за безопасност, за да придружават британския готвач по линията Suin-Bundang. Наложените от нея мерки за безопасност не са били за знаменитостта, заяви нейният служител. Някои полицейски служители бяха разположени в полицейските участъци в Jamsil и Seongsu, докато служител на Сеулската метрополиция потвърди, че по искане на компанията в четвъртък не е имало служители на метрополицията.


Вместо това полицията на метрото в Сеул е отговорила на Гордън Рамзи Корея, че ще реагира на спешен сигнал в случай на инцидент в резултат на събиране на тълпа, причинено от появата на знаменитостта. Отделът също така уведоми ситуационните центрове в Сеулската столична полиция и три полицейски участъка, разположени в близост до метростанциите, които са били по маршрута на Рамзи - полицейски участък Songpa до станция Jamsil, полицейски участък Gangnam до станция Seolleung и полицейски участък Seongdong до станция Seoul Forest.


Междувременно компанията подготви собствен персонал за охрана, за да гарантира безопасността на знаменитостите и да предотврати инциденти от струпване на тълпи.


Един бодигард от централата и двама от корейския клон ескортираха знаменитостта, заяви служителят. За да се избегне общественото внимание, минимален брой организатори - трима от британската централа и двама от Гордън Рамзи Корея - го придружаваха по време на пътуването с метрото.

"Не е имало намерение да се изискват полицейски сили (при охраната на чуждестранната знаменитост) или да се използва ситуацията, за да се популяризира Гордън Рамзи като знаменитост...Искането беше подадено в съответствие с наръчника, за да се сведе до минимум евентуалният обществен дискомфорт и да се предотвратят инциденти, свързани с безопасността", заяви служителят на Гордън Рамзи Корея.

Пътуването на Рамзи в метрото не е предизвикало инциденти и не са докладвани проблеми с безопасността през този ден, потвърдиха и двете страни.


Източник: The Korea Times

Opmerkingen


bottom of page