top of page
  • albenacacheva

Google и Meta глобени с рекордните 71,9 млн. долара за нерегламентирано събиране на лични данни


В сряда Комисията за защита на личните данни (PIPC) на Южна Корея наложи обща глоба от 100 милиарда вона (71,9 милиона долара) на Google и Meta Platforms за събиране на лична информация без съгласието на потребителите и използването ѝ за персонализирана онлайн реклама и други цели, съобщиха властите.


На общо събрание комисията одобри глобите от 69,2 млрд. вона съответно за Google и 30,8 млрд. вона за Meta Platforms, като това са първите санкции на комисията, наложени във връзка със събиране на данни за персонализирани реклами.


Глобите са най-високата сума, налагана някога за предполагаеми нарушения на закона за защита на личните данни.


PIPC също така разпореди Google и Meta да информират ясно и просто своите потребители и да изискват тяхното съгласие, в случай че ще събират или използват данни за поведението на потребителите в уебсайтове или приложения извън собствените си платформи.


Надзорният орган заяви, че проверката му е потвърдила, че Google и Meta не са информирали ясно и не са получили предварително съгласие от потребителите, когато са събирали или анализирали данни, които да определят техните лични интереси и съответно да използват тази информация за предоставяне на персонализирана реклама.


Според надзорния орган Google е накарал корейските потребители да дадат съгласието си, без да знаят за такова събиране на данни чрез настройка по подразбиране поне от 2016 г., докато Meta, операторът на Facebook, не е информирал и не е получил съгласие от потребителите от 2018 г. насам.


В резултат на това над 82% от потребителите на Google и над 98% от потребителите на Meta в Корея имат данни за потребителското си поведение в платформи извън Google и Meta, които са изложени на тяхното незаконно събиране на данни, заяви PIPC.


Източник: The Korea Times

bottom of page